Dordtenaar Mohamed Yusuf Boh benoemd tot ambassadeur Somaliland

21 juli 2017
Dordtenaar Mohamed Yusuf Boh benoemd tot ambassadeur Somaliland

DORDRECHT - Het verhaal van Somaliland verspreiden, dat is het doel van de kersverse ambassadeur Mohamed Yusuf Boh. Somaliland maakt al een tijd geen deel meer uit van Somalië, maar haar onafhankelijkheid is internationaal nog niet erkend. Dat laatste lijkt de grootste droom van Dordtenaren Said Guuled, Ismail Abdi en Mohamed. Said en Ismail zijn vanochtend meegekomen met Mohamed om hun verhaal te vertellen. Alle drie zijn ze rond 1990 naar Nederland gekomen, omdat in Somaliland toen een oorlog woedde (zie verhaal onderaan). Ook Ahmed, de zoon van Mohamed is erbij, hij tolkt waar dat nodig is.

“Er was een dictator die het hele land kapot heeft gemaakt”, vertelt Said. “Het was verschrikkelijk. Veel menen zijn gevlucht. Mijn familie is toen alle kanten op gevlucht. ”Said woonde nadat hij een verblijfvergunning kreeg tot 1998 in Zwijndrecht, waarna hij naar Dordrecht verhuisde. “Het moeilijkste hier is de taal.” Iedereen moet lachen, er is herkenning. “Later went het om hiermee om te gaan”, vervolgt hij. “De mensen praten snel, maar de kinderen hebben het wel snel geleerd. De mensen zijn aardig. We zijn goed opgevangen.”

Vreselijke dingen gezien
In 1993 kwam Ismail nagereisd voor gezinsvereniging. Hij is jonger dan de anderen. “Ik kon rechtstreeks naar mijn ouders in Papendrecht, die eerder gevlucht waren”, vertelt hij. “Ik heb de taalschool en de MBO gevolgd. Er was gastvrijheid en de mensen waren vriendelijk. Vroeger, met de gulden, was het makkelijker om rond te komen, met de komst van de euro is alles duurder geworden.” Inmiddels woont Ismail 14 jaar in Dordrecht. “Ik heb vreselijke dingen meegemaakt.” Er komt nu een grote stilte te hangen. “Berovingen, verkrachtingen en genocide. Het zit nog in mijn hoofd, alsof het gisteren gebeurd is.” Hij herinnert zich op zijn achtste een inval van militairen en vluchtte naar Ethiopië, waar hij opgevangen werd door het Rode Kruis, voordat hij naar Nederland kwam. “Het moeilijkste hier?”, herhaalt Ismail de vraag. “Het is koud.” Iedereen moet weer lachen. “Het mooiste is de vrijheid.”

Ismail heeft zijn familie opgezocht in Somaliland. “Het is een mooi land, ze hebben een eigen bestuur, eigen geld en vlag. Je ziet geen militairen en geen rotzooi, ik voelde me 100% thuis. Het is een beetje arm, maar dat is niet het belangrijkste. Vrijheid is belangrijker.”

De mensen zijn gastvrij
“Nederland bevalt me”, vertelt Mohamed, die na zijn asielaanvraag in Oldenzaal woonde. “De mensen zijn prima, ze zijn gastvrij. Ik woon nu 10 jaar in Dordrecht. Vier maanden geleden ging ik terug voor familie, mijn moeder was ernstig ziek. Het Ministerie van Buitenlandse zaken daar, heeft me toen gevraagd als vertegenwoordiger van Somaliland op te treden.” Inmiddels heeft hij kennis gemaakt met het Ministerie van Buitenlandse zaken in Nederland en is daar goed ontvangen. “Het zijn aardige mensen daar. Ze zeiden: “Je bent hier altijd welkom.” Ik wil het verhaal van Somaliland verspreiden en hoop dat mensen daar interesse voor krijgen.” Ook in het parlement wil Mohamed een betoog houden en hoopt dat Nederland als eerste Somaliland officieel gaat erkennen. Verder gaat hij een petitie starten en geeft hij informatieavonden in Dordrecht. Voor meer informatie kun je hem bellen: 0684297521 of mailen: boh1951@hotmail.com. Zie ook de website: http://www.slforeign.com/

Hieronder het verhaal van Somaliland volgens Mohamed, wat overigens min of meer gelijk is aan dat op wikipedia.

“Het Britse Somaliland met als hoofdstad Hargeisa, is officieel gekoloniseerd door Engeland sinds 1887. Somaliland is als 15e staat in Afrika onafhankelijk verklaard door de destijds Britse koningin Elizabeth II in 1960. Daarna is het vrijwel meteen verwelkomd in de gemeenschap van verschillende landen die onderdeel vormen van de VN.

Na 5 dagen onafhankelijk te zijn geweest, heeft Somaliland het voorstel gedaan aan Italiaans Somalië om samen één natie te worden. Daaruit is een regering gevormd, genaamd Somalië. Hierin werden zaken echter oneerlijk verdeeld. Somalië met hoofdstad Mogadishu, had alle ministeries, parlementsgebouwen, het presidentschap en alle politieke functionarissen op zich genomen en gestationeerd in Mogadishu.

Al snel had Somaliland hier spijt van gekregen en konden zaken niet meer teruggedraaid worden, zonder politieke spanning. Na land clan onderdrukking, verkrachtingen en moorden werd Somaliland geen andere keus geboden dan terug te vechten en voor zichzelf op te komen.

Vanuit deze situatie in 1980 is Somali National Movement (SNM) ontstaan, met als doel het dictatorschap Siyad Barre (president Somalië op dat moment) tegen te gaan. In 1988 kwam het SNM met haar leger de grote steden van Somaliland binnen. Dit was de start van een langdurige burgeroorlog. Nadat de legers de steden binnen waren gekomen, had Siyad Barre besloten om alle grote steden in Somaliland plat te bombarderen.

1991 werd Siyad Barre en zijn leger verslagen en genoodzaakt om zich terug te trekken naar Somalië.  Na het vertrek van Siyad Barre en zijn dictatuur stond Somaliland voor een lastige uitdaging. Het land was weer terug veroverd, maar ze hadden niks. Dus er moest snel gehandeld worden en er werd een tijdelijke regering gevormd. Sinds 1991 zijn er vier democratische verkiezingen gehouden en presidenten verkozen. Al 26 jaar is Somaliland onafhankelijk van Somalië. Ondanks dat het land niet officieel erkend is, doet het het veel beter dan Somalië, is er vrede en de mensen zijn veilig.

In Somaliland is geen sprake geweest van piraterijen of extremistische groepen als de al Shabaab. Dit heeft de Somalilandse overheid tegengehouden. Hiervoor heeft ze geen enkele erkenning gekregen. In de wereld wordt altijd gesproken over Somalië, maar nooit over Somaliland, waardoor zij als één gezien wordt, dus ook met dezelfde problemen. 

Het is mijn taak als net benoemde ambassadeur van Somaliland, om mensen en de Nederlandse regering bewust te maken van de situatie in Somaliland.

Ik hoop hiermee u een beeld geschetst te hebben en dat u nieuwsgierig bent geworden naar meer informatie over het best bewaarde geheim van Afrika.”

Hartelijke groet,

Mohamed Yusuf Boh

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.