Jac. (Koos) Hogeweg blikt terug op zijn leven

19 april 2013
Jac. (Koos) Hogeweg blikt terug op zijn leven

DORDRECHT – Dordt Centraal zet deze week de schijnwerper op de altijd actief en betrokken Jac (Koos) Hogeweg (82).  De initiatiefnemer van veel en mee grondlegger van de Hoop zegt over zijn opvoeding in Dordt Centraal: "Mijn moeder kon prachtig verhalen vertellen. Als ze ging koken zette ze me op het aanrecht. Welk verhaal wil je dat ik vertel? Heel vaak koos ik voor haar versie van de Goede Herder." Als Hogeweg er aan terug denkt, raakt hij nog geëmotioneerd. De boodschap van de gelijkenis van Jezus is dan ook leidend geweest in zijn verdere leven. Altijd het streven om het afgedwaalde schaapje bij de groep te halen.”

Volgens Hogeweg was er in de jaren zeventig van de vorige eeuw weinig verslavingszorg in Dordrecht, terwijl de problemen groot waren: . Ik vond dat er opvang moest komen. Chiel de Koning, later politiek actief voor de Centrum Democraten, schoot te hulp. Een aparte man, maar hij vond het plan prachtig en stelde zijn pand aan het Hofje de Hoop beschikbaar. De gemeente wilde niet meebetalen, maar uiteindelijk hebben we het geld bij elkaar gekregen en kon de stichting van start. Twee jaar later kwam Teun Stortebeker erbij. Als ik nu over Dorp de Hoop loop, voel ik een enorme trots en dankbaarheid."

Koos was ook CDA raadslid vanaf 1974 (toen ARP), zette voor Abraham Kuyper een standbeeld neer in zijn geboorteplaats en verzette zich in 1978 in het publiek tegen de komst van toen de ,,rooie" dominee naar Dordrecht. Inmiddels heeft hij een geestelijk thuis gevonden in de Hervormd confessionele Andreaskerk. Daar zet hij zich, zoals haast in de genen zit, ook in om het vijftig jarig bestaan van de kerk mee bekendheid te geven.

Meer over Hogeweg en zijn levensverhaal op de website van Dordt Centraal of in deze krant, vandaag op de mat.

Hij is nu nog steeds ambassadeur van de Hoop.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.