Hans Berrevoets interviewt Margriet Hogeweg over haar boek 'Goede meester'

04 november 2016
Hans Berrevoets interviewt Margriet Hogeweg over haar boek 'Goede meester'

DORDRECHT - Op 9 november interviewt Hans Berrevoets de schrijver en journalist Margriet Hogeweg over haar boek ‘Goede meester”. Dit vindt plaats in Het Open Huis van de Ontmoetingskerk van 10:00 tot 12:00 uur. Margriet heeft verschillende jeugdboeken geschreven en schrijft regelmatig columns over dingen in ze meemaakt in het alledagse leven in een rubriek 'Alledag'. Het boek Goede Meester is van vorig jaar en is een autobiografie van haar vader Jac. Hogeweg, in Dordrecht bekend als de oprichter van De Hoop.

Margriet over haar boek 'Goede Meester': “Het gaat over het leven van mijn vader. Hij is geen alledaagse man, integendeel. Toen hij mij vroeg om zijn levensverhaal op te schrijven, moest ik wel even slikken. Drie jaar lang gingen we regelmatig met elkaar op stap. Op zoek naar sporen uit zijn verleden. Ook las ik zo'n vijfhonderd brieven die mijn vader schreef vanuit Curacao en de jungle van Nederlands Nieuw-Guinea, waar hij in de jaren vijftig van de vorige eeuw zes jaar lang als zendeling werkte. Het was een heel avontuur.”

gereformeerde zendeling op klompen
Op bol.com is het volgende te lezen over het boek: Een gereformeerde zendeling op klompen die het niet kan laten zich te roeren op de terreinen van kerk, staat en maatschappij. Jac. Hogeweg is en blijft een fenomeen, al is hij de tachtig inmiddels ruim gepasseerd. Schrijver en journalist Margriet Hogeweg reisde samen met haar vader door Nederland op zoek naar sporen uit zijn verleden. Ze bladerde door zijn lijvige archief en vond krantenartikelen over de roerige jaren op het Eiland van Dordrecht. Want ook daar liet hij zich gelden in zowel de politieke als de kerkelijke arena. 'Goede Meester' is een portret van een rechtlijnig gereformeerde man, door zijn dochter, in vaak kostelijke dialogen, geschetst. Het geeft een inkijk in de geschiedenis van zending, gereformeerd Nederland, Evangelische Omroep en stichting De Hoop, centrum voor verslavingszorg in Dordrecht. En het roept beelden op van langzaam maar zeker verdwijnende werelden en vergane koloniale tijden. Een vader en een dochter samen op zoek naar een gemeenschappelijk verleden. Twee werelden die botsen, maar elkaar tegelijkertijd ook aantrekken.

Iedereen is van harte welkom in de Ontmoetingskerk aan de Slangenburg 3. Naast het interview is er  volop ruimte voor ontmoeting tijdens het Open huis. De bussen van de lijnen 5 en 7 stoppen voor de ingang van de kerk aan het Lunenburgplein.

(Hogeweg was behalve hoofd van de dr. H. Colijnschool in Dordrecht ook raadslid, voorzitter ouderenbond PCOB en veel meer. Hij werd deze week 86 jaar)

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.