Zeeland en Dordrecht verbonden in brief aan gemeenteraden over 400 jaar dichter JACOB CATS

25 juli 2017
Zeeland en Dordrecht verbonden in brief aan gemeenteraden over 400 jaar dichter JACOB CATS

DORDRECHT/ZEELAND - De beroemde Zeeuw  en Dordtenaar Jacob Cats (1577-1660) verdient in 2018 volop aandacht.

Dan is het precies vierhonderd jaar geleden dat hij zijn eerste gedichten schreef op Walcheren. Toen hij in 1623 naar Dordrecht kwam voor een periode van 13 jaar richtte hij een  dichterskring op. Huisarts en dichter Kees Rovers stelde dat vorig jaar ook te boek.

De kunst- en cultuurroute midden-walcheren vindt dat Zeeland niet om dat feit heen kan. Daarom is een brief gestuurd aan de gemeenteraden van Veere, Middelburg en Schouwen. Ook de Stadsraad van Brouwershaveb is geinformeerd. Vanuit Dordrecht heeft Hans Berrevoets meegetekend.

De zoon van Brouwershaven woonde in 1618 in Middelburg, was er pensionaris en schreef zijn eerste bundel in zijn buitenverblijf nabij Grijpskerke. Zijn buitenverblijf later in zijn Haagse tijd symboliseert nog steeds zijn nationale betekenis: De ambtswoning van de minister-president heet het CATSHUIS.

In het collectief geheugen van Zeeland en Dordrecht heeft CATS als dichter een

plaats. Ook in Dordrecht, waar hij tussen 1623 en 1636 pensionaris was van de stad, zijn

herinneringen gebleven. Zijn naam is tevens verbonden aan 400 jaar Dordtse

Synode, waaraan vanaf november 2018 veel aandacht wordt besteed.

Dat heeft ook een Zeeuwse betekenis:

Cats zag een indrukwekkende komeet, die op 27 november 1618 ook Zeeland in de greep had, als signaal dat de Dordtse Synode van grote betekenis was.

Adriaen van de Venne - die met dichter Cats toen veel samenwerkte - legde dat schouwspel vast. Bij Van der Venne verschenen in 1618 ook de eerste dichterbundels: Sinn' - en Minnebeelden en Maechden-plicht. Cats werd er de beroemdste dichter van zijn

tijd door. De Dordtse Statenbijbel en werk van Cats lagen in veel huiskamers

naast elkaar.

De Kunst- en Cultuurroute Midden Walcheren (KCRMW), die dit jaar op 28, 29 en 30
juli wordt gehouden, wil 2018 in het teken stellen van 400 jaar dichter Jacob Cats. De KCRMW beschouwt (cultureel) erfgoed als vast onderdeel van een programma met ook kunst, cultuur en aandacht voor monumenten. Daarom hield de Dordtse journalist Hans Berrevoets in 2016 al zes Jacob Cats lezingen bij het buitenverblijf van de dichter. Dit jaar treden wederom dichters uit Middelburg op. Een afvaardiging uit Dordrecht (ds. Michiel de Zeeuw, gemeenteadviseur Han

Bakker en journalist Hans Berrevoets) wil met de eerste provincie van de politicus en de Cats plaatsen overleggen hoe 400 jaar dichter Cats Zeeland-promotie kan worden en tevens een rol kan spelen bij 400 jaar Dordtse Synode. De resultaten van die Synode tellen nog steeds in (kerkelijk) Zeeland.

De stichting KCRMW bevordert graag het contact. Immers nu al wordt op Midden Walcheren nagedacht over mogelijkheden voor 2018 rondom het buitenverblijf Munnikenhof.

De brief sluit af met: Wij denken dat de plaatsen waar Jacob Cats mee verbonden is, niet kunnen ontbreken. 400 jaar dichter Cats brengt Zeeland en de plaatsen ook dichter bij

het Zeeland van nu. We zijn benieuwd naar uw reacties en plannen,

Vriendelijke groet

Jaap de Boon

(voorzitter stichting KCRMW)

Hans Berrevoets

(Dordrecht)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.