Aandacht voor Indisch Dordrecht bij Studio De Witt

03 augustus 2017 door Hennie van der Zouw
Aandacht voor Indisch Dordrecht bij Studio De Witt

DORDRECHT - Zaterdag 5 augustus is Vera Andreas de hoofdgast bij Studio De Witt. De Indische Dordtenaren en zij niet alleen, kennen Vera als de eigenaresse van de bekende en fameuze Toko Y-von in de Dordtse wijk 'Wielwijk'.

Binnen de Indische gemeenschap in Dordrecht kent men Vera ook van de talloze initiatieven om de Indische historie van onder andere de eerste generatie veilig te stellen en te behouden voor de toekomst.

In 2011 was het 65 jaar geleden, dat 300.000 Indische Nederlanders het huidige Indonesië hebben verlaten. Ze verlieten in een diaspora hun geboorteland of het land waar ze gewoond hadden en probeerden in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen.

De meeste Indische Nederlanders hadden 65 jaar geleden een hele moeilijke periode achter de rug, vanwege de bezetting in de Tweede Wereldoorlog en zij kwamen er getraumatiseerd vandaan. Veelal berooid en ontredderd, zonder middelen, kwamen ze per schip, per trein of per vliegtuig in een voor hen onbekend land en cultuur.

In dit land bouwden zij vrijwel geruisloos aan een nieuw bestaan. Zij integreerden en gingen op in de Nederlandse samenleving. Ongemerkt voegden zij aspecten van hun cultuur toe aan het dan zo oerdegelijk Hollandse patroon: culinair, de Pasar malam, muzikaal, schrijvers en sporters. Maar er kwamen ook winkels met typische Indische voedings producten. De 'Toko'.

De familie Andreas startte 43 jaar geleden hun Toko Y-von in Wielwijk, welk hun dochter Vera later zou voortzetten. Ondanks hun geruisloze integratie ontstond er onderling hechting en verbinding in de Indische gemeenschap, die pas jaren later de stap naar voren zette, om zich als gemeenschap te laten gelden en zich op hun Indische identiteit te laten voorstaan.

Zo ook in Dordrecht, waar Vera een van de drijvende krachten was achter de herdenkingsweek in 2011, over 65 jaar Indisch Dordrecht en betrokken was, bij het tot stand komen van het boek "Soedah laat maar" wat gaat over eerste tot de huidige generaties Indo Dordtenaren.

Met Vera praten wij hierover, maar ook over wat er verder nog de komende tijd te verwachten is zoals onder andere de Pasar Malam in Dordrecht.

De muziek in deze uitzending is door Vera ingebracht.

In het tweede uur is er de aandacht voor de actualiteiten van deze week in Dordrecht en de Drechtsteden. De Dichter van dienst is Esther de Beun.

Studio De Witt van 10.00 uur - 12.00 uur bij Drechtstad FM 95.7 (ether) 105.9 (kabel) Kanaal 951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.