Ook de beiaard van Dordrecht hoort bij de historische cultuur en traditie

08 augustus 2017
Ook de beiaard van Dordrecht hoort bij de historische cultuur en traditie

DORDRECHT - De Stadsbeiaardier van Dordrecht, Boudewijn Zwart (54) krijgt vandaag veel aandacht in Trouw zowel op internet als in de krant. 

Op de voorpagina wordt met foto het verhaal zelfs aankondigd van de  de beiaardier, die altijd speelt voor onzichtbaar publiek.

Zwart heeft in Dordrecht de beiaardcultuur voortgezet waarvoor in het verleden vooral Jaap van der Ende de basis legde. De stadsbeiaardier, die ook zijn dochter heeft opgeleid, heeft ook een historische taak in veel steden. Boudewijn, die ook kerkorganist is en ook piano speelt, vertelt over het mooiste beroep met zijn aanstekelijk enthousiasme.

Trouw meldt:  Zwart bespeelt de verschillende carillons niet alleen ter vermaak van de stedelingen. "Het is van groot belang om dit prachtige instrument regelmatig in beweging te houden. Anders rot het weg, en verroesten de klokken hierboven."

Met zijn spel pleegt Zwart dus eigenlijk onderhoud. "En niet alleen aan het carillon, maar ook aan onze cultuur." De beiaard, oftewel het carillon of klokkenspel, een met een klavier bespeelbaar muziekinstrument dat bestaat uit één of meerdere series klokken, is in de zestiende eeuw in de Lage Landen ontstaan.

"De rijkere steden wilden elkaar toen niet meer enkel aftroeven met de schoonheid van hun kerken, maar ook met de klanken die de klokken konden verspreiden. Zo kwamen er steeds meer torens, met een almaar groeiend aantal klokken. De beiaard is onderdeel van onze geschiedenis.", aldus de man die ook onzichtbaar is in de toren van de Grote Kerk van Dordrecht.

CV Boudewijn Zwart

Boudewijn Zwart (54) studeerde beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort en piano aan het Conservatorium van Amsterdam. In 1990 won hij alle categorieën van de driejaarlijkse Internationale Beiaardwedstrijd 'Koningin Fabiola' in het Belgische Mechelen.

Zwart is stadsbeiaardier van Dordrecht (Grote Kerk), Ede (Oude Kerk), Gouda (St. Janstoren), Amsterdam (Westertoren, Zuidertoren, en de Oude Kerk), Bergambacht (St. Laurentiustoren), Schoonhoven, IJsselstein, Barneveld, Apeldoorn, Wageningen en Zeewolde. Bovendien is hij president van de internationale beiaardiersvereniging Eurocarillon en leidt hij het Carillon Instituut Nederland te Dordrecht, een private hogere beroepsopleiding voor beiaardiers. Naast het bespelen van de vaste carillons in kerktorens heeft Zwart een mobiel carillon ontworpen waarmee hij door Europa trekt om concerten te geven.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.