Herdenking van broers Johan en Cornelis de Witt op 20 augustus bij hun standbeeld in Dordrecht

09 augustus 2017
Herdenking van broers Johan en Cornelis de Witt op 20 augustus bij hun standbeeld in Dordrecht

DORDRECHT - Op zondag 20 augustus om 12 uur is er een herdenking rond de Dordtse broers Johan en Cornelis de Witt bij hun standbeeld op de Visbrug. Zo meldt RTV Dordrecht.

Het is dan precies 99 jaar geleden dat het standbeeld werd onthuld. Tevens is het precies 345 jaar geleden dat de broers in Den Haag werden vermoord.

Radiomaker van Studio De Witt BEN CORINO gaf de aanzet tot een programma op 20 augustus. In Den Haag wordt ook al stilgestaan op 20 augustus bij de twee zonen van Dordrecht, die begonnen op de Latijnse school in de stad. Daarom heet dat ook nu het Johan de Witt gymnasium.

De herdenking sluit ook aan bij de aandacht uit de stad voor de komst van een standbeeld voor Willem van Oranje, die verbonden is met de eerste vrije Statenvergadering op 19 juli 1572 in Dordrecht.  Volgens Ben Corino horen de broers De Witt - die van 1651 tot 1672 de machtigste mannen in het land waren, echt bij Dordt. De betekenis van de broers kwam ook veel in beeld in de film die ook recent op TV was rond admiraal Michiel de Ruyter.

Bericht RTV Dordrecht

Op 20 augustus is het 345 jaar geleden dat de Dordtse bestuurders Johan en Cornelis de Witt in Den Haag vermoord werden. Tot op heden werd daar niet bij stilgestaan in Dordrecht. En daar moet verandering in komen, vindt radiopresentator van het programma Studio De Witt Ben Corino.

Daarom organiseert hij een officieuze herdenking. Hij kwam op het idee nadat er ophef ontstond over een standbeeld van Willem van Oranje. "Die had eigenlijk helemaal niet zoveel met Dordrecht", aldus Corino. "In tegenstelling tot Johan en Cornelis. Voor de gebroeders De Witt is er bijna geen aandacht, op een vernoeming van wat gebouwen na."

Inmiddels hebben verschillende lokale politici al laten weten dat ze bij de herdenking aanwezig zullen zijn. Ook is er belangstelling vanuit het genootschap De Vrienden van De Witt, die jaarlijks een herdenking organiseren in Den Haag. "Mogelijk wordt het vanaf volgend jaar afgewisseld met een officiële herdenking in hun eigen stad".

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.