College stelt gemeenteraad voor aandelenbelang Eneco te verkopen

15 augustus 2017

DORDRECHT - Het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht stelt de gemeenteraad voor het aandelenbelang in Eneco Groep NV af te bouwen. Het college vraagt de raad een eventuele zienswijze voor 31 oktober 2017 kenbaar te maken. Samen met andere aandeelhouders en de onderneming worden vervolgens nadere condities en procesafspraken gemaakt.

Het college ziet geen zwaarwegend publiek belang om de aandelen te behouden; in de lijn van wat destijds ook Essent en Nuon-aandeelhouders besloten. De colleges van Rotterdam en Den Haag geven ook de voorkeur aan afbouw van hun belang. Wethouder Mos (Financiën): 'Dordrecht doet er op de lange termijn voor een optimale opbrengst verstandig aan om met een meerderheid van andere gemeenten haar belangen in Eneco Groep NV te verkopen.'

Gezamenlijke aanpak
Een principebesluit betekent niet dat Dordrecht het aandelenbelang zomaar van de hand doet. De wijze van afbouwen vergt zorgvuldigheid en een gezamenlijke aanpak van de aandeelhouders en Eneco zoals in het AHC consultatiedocument uitgewerkt. Via Eneco zal ook de ondernemingsraad betrokken worden bij het proces.

Aanleiding voor de afweging wat de gemeente gaat doen met haar aandelenbezit is de per 31 januari doorgevoerde splitsing van Eneco Holding. Dordrecht heeft momenteel 9,05 % van de aandelen in bezit. Deze aandelen mochten voorheen alleen verhandeld worden binnen de kring van overheden.

Zorgvuldig
Eneco Groep NV is een commercieel bedrijf en groeit de laatste tijd vooral door aankopen van buitenlandse bedrijven. Het college van b&w kan op dit moment nog geen uitspraken doen over het precieze moment of de hoogte van de opbrengst. Het tempo van de transactie hangt van veel factoren af: de samenwerking met de onderneming, de fair value bepaling, een overeenkomst die je afsluit met andere gemeenten die voor afbouw kiezen, interesse uit de markt et cetera. Mos: 'Maar nu is het eerst aan de gemeenteraad om wel of geen zienswijzen over dit voornemen te uiten. Eneco is een mooi bedrijf en zolang we de aandelen in bezit hebben, blijven we daar zorgvuldig mee om gaan.'

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.