'Koning van de Krommedijk' een unieke kijk op een jaartje Eredivisie (Deel 1)

03 augustus 2015
'Koning van de Krommedijk' een unieke kijk op een jaartje Eredivisie (Deel 1)

DORDRECHT - Het is mei 2014. De laatste wedstrijd in de Jupiler-league in het seizoen 2013-2014 is gespeeld. Het kleine clubje uit Dordrecht heeft het gered. FC Dordrecht is gepromoveerd naar de Eredivisie. Het werd een enorm feest aan De Krommedijk, maar op de werkvloer, bij de leiding van FC Dordrecht breekt de paniek uit. Grote clubs als Ajax, Feyenoord en PSV komen volgend seizoen op bezoek. Met een 'kabouterbegroting' moet FC Dordrecht een volwaardige spelersgroep op de been gaan brengen, er is geen trainer en het stadion kan elk moment uit elkaar vallen........

Dit is de uitgangspositie van het nietige FC Dordrecht, als de club het seizoen 2014-2015 in de eredivisie moet zien te gaan overleven.

Aan technisch directeur Marco Boogers de taak om zijn cluppie te redden. Het boek 'Koning van de Krommedijk' geschreven door Stef de Bont & Marco Timer geeft een overzicht van dit wonderlijke jaar van FC Dordrecht in de eredivisie.

In dit boek geeft Marco Boogers niet alleen een uniek kijkje achter de schermen van een kleine voetbalclub, maar hij toont tevens aan wat een poppenkast de ere-divisie vaak is.

Het boek werd op 1 augustus 2015, de afgelopen open dag van FC Dordrecht, gepresenteerd, en de komende weken wil Dordrecht.net aan de hand van enkele artikeltjes extra aandacht geven aan dit boek.

Deel 1:
Marco Boogers zegt in juni 2014, net na de promotie van FC Dordrecht tegen de schrijvers van het boek: "Ik wil dat jullie me in de Eredivisie volgen. Laat de mensen maar zien hoe de voetbalwereld echt is. Mijn enige voorwaarde: jullie schrijven alles op. Maar dan ook alles. Namen, rugnummers, cijfers en getallen."

Stef de Bont & Marco Timmer die van plan waren om Marco Boogers dit jaar te gaan volgen, begonnen gelijk mee te schrijven. Vanachter zijn bureautje begon Marco Boogers met een recht voor zijn raap verhaal: "Als ik het afgelopen seizoen iets geleerd heb, is het wel dat heel de ere-divisie nep is.Ook bij mijn eigen cluppie heb ik het gezien. Ineens dragen ze allemaal een FC Dordrecht stropdas en doen ze alles om maar in beeld te komen.........."

Ook het vak van journalist worden door Boogers op de korrel genomen: "Jullie journalisten zijn net zo, wat een pipo's. Overdreven aandacht trekkers. Ze vinden het zo ongelofelijk geweldig om met een voetballer te praten. Dan heb ik ook verslaggevers aan de telefoon gehad, die ik moest uitleggen waar Dordrecht lag, en wie er bij ons in de spits stond. Vervolgens durven ze dit kleine clubje wel aan te pakken, als het slecht gaat, maar een topclub niet........"

Ook over zichtzelf praat Marco Boogers uitgebreid in dit boek: "Als een soort Don Quichot heb ik geprobeerd FC Dordrecht in de Eredivisie te houden, vechtend met alles en iedereen. Ik heb mezelf helemaal leeggezogen........"

De supporters hebben een dierbaar plekje veroverd in het hart van Boogers: "Ons lied is: 'een Dordtenaar blijft altijd zingen. - en dat hebben ze gedaan, ook als we 3-0 achter stonden......, zelfs toen we al maanden op de laatste plaats stonden. Het ging hen om Dordt en dat vond ik fantastisch. Het wwas elke keer weer een feestje om aan De Krommedijk te zijn." Zo beschrijven Stef de Bont en Marco Timmer het fenomeen wat Marco Boogers heet en is. In rake citaten wordt de technisch directeur van FC Dordrecht neer gezet in het eerste hoofdstuk van 'Koning van de Krommedijk'.

Deze uitspraken nodigen uit om verder te lezen. Verder te smullen van een Marco Boogers die geen blad voor zijn mond neemt, die iets raaks te zeggen heeft over alle aspecten van de voetballerij, en die met deze unieke uitspraken een prachtig beeld geeft van een uniek jaartje in de geschiedenis van FC Dordrecht. een jaar om nooit te vergeten.

Voor wie verder wil lezen: Het boek 'Koning van de Krommedijk' (ISBN 978 90 6797 106 5) is verschenen bij uitgeverij De Bezige Bij in de Serie VI-Boeken, en kost € 19,95. Het is ook verkrijgbaar als e-book.

Binnenkort deel 2 uit deze serie recensies.

 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.