Dordtse musea vieren 100 jaar vrijheid & diversiteit in het onderwijs

29 augustus 2017 door Hennie van der Zouw
Dordtse musea vieren 100 jaar vrijheid & diversiteit in het onderwijs

DORDRECHT - Vrijheid, blijheid? Tentoonstelling 100 jaar diversiteit in ons onderwijs. Schoolplaten, leermiddelen, foto's uit privébezit en portretten in woord en beeld. Samen vertellen ze het verhaal over honderd jaar vrijheid van onderwijs in de tentoonstelling Vrijheid, blijheid? Diversiteit in ons onderwijs.

De tentoonstelling wordt op 6 september door secretaris-generaal van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marjan Hammersma geopend in Het Hof van Nederland in Dordrecht.

Met deze tentoonstelling besteden Het Hof van Nederland en het Nationaal Onderwijsmuseum samen aandacht aan het feit dat er 100 jaar geleden –  met de Pacificatie van 1917 – een einde kwam aan de slepende schoolstrijd. Openbaar en bijzonder onderwijs werden gelijkgesteld, vastgelegd in het huidige Artikel 23 van de grondwet.Keuzevrijheid
Nederland is het land van onderwijsvrijheid. Met wereldwijd een uniek systeem waarin de overheid alle scholen, van welke smaak of signatuur ook, gelijk bekostigt en behandelt. Nederland telt, naast openbaar onderwijs, elf erkende richtingen, van islamitisch tot antroposofisch (vrijeschool). Bovendien mag elke school zelf bepalen volgens welke pedagogisch-didactische visie – jenaplan, dalton, democratisch of ‘regulier’ – ze werkt. Daarmee hebben scholen, leraren en ouders in ons land een enorme keuzevrijheid. Dat lijkt een vanzelfsprekend recht, maar tot op de dag van vandaag is Artikel 23 van de Grondwet bron van menige discussie.

Publicatie
Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt het boek Schoolvoorbeelden: 100 jaar onderwijsdiversiteit in 10 portretten (Ten Brink Uitgevers) van onderwijsjournalisten Bea Ros en Peter Zunneberg. Het boek is rijk geïllustreerd met sfeervolle foto's van Joost Bataille, aangevuld met historisch beeldmateriaal. Bataille maakte ook een fotoreportage van openbare en bijzondere scholen en hun leerlingen anno nu, die op de tentoonstelling te zien is.

Samenwerking
Voor de totstandkoming van deze tentoonstelling werken Het Hof van Nederland en het Nationaal Onderwijsmuseum samen met het onafhankelijke onderwijsvakblad Didactief. Het Onderwijsmuseum speelt een belangrijke rol in het levend houden en uitdragen van onze onderwijsgeschiedenis. In Het Hof van Nederland werd tijdens de eerste Vrije Statenvergadering in 1572 mede de basis gelegd voor het Nederland van nu. Waar je vrij bent om te denken wat je denkt, te geloven wat je gelooft en te zijn wie je bent. Dat vindt ook zijn weerslag in ons onderwijssysteem.

Bijlage: Campagnebeeld tentoonstelling
Foto's: Joost Bataille

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.