Open Monumentendagen Dordrecht 2017 trekken 25.000 bezoekers

11 september 2017 door Hennie van der Zouw
Open Monumentendagen Dordrecht 2017 trekken 25.000 bezoekers

DORDRECHT - Afgelopen weekend organiseerde Dordrecht Marketing de BankGiro Loterij Open Monumentendag. Met meer dan 1000 monumenten zijn de Open Monumentendagen bij uitstek de gelegenheid om Dordrecht te bekijken en te laten ontdekken door een breed publiek. Ruim 65 monumenten openden op zaterdag en zondag hun deuren. In het kader van het landelijke thema ‘Boeren, burgers en buitenlui' waren er diverse thematische activiteiten. Het evenement
trok ruim 25.000 bezoekers en daarmee stond Dordrecht wederom in de top vijf van best bezochte steden.

Populaire locaties
In veel monumenten kwam het thema tot leven door activiteiten en rondleidingen. Grote publiekstrekkers waren zoals elk jaar de Grote Kerk en het Stadhuis. Ook Schouwburg Kunstmin en de Luthiers trokken door o.a. een muzikaal programma veel bezoekers. Daarnaast werd er een boerenbedrijf, met een groepsschuilplaats uit WOII, speciaal voor dit thema opengesteld. Medewerkers van Monumentenzorg en pandeigenaren gaven uitleg over de geschiedenis van de gebouwen.

Muzikale Monumenten
In een gevarieerde muziekprogrammering waren er tijdens het weekend op diverse locaties in het centrum optredens te zien. Zo waren de The Movies, het Stadhuis, het Dordrechts Museum en de Trinitatiskapel geselecteerd als podium voor Muzikale Monumenten.

Thematische activiteiten
Op zondag werd er, bij Intree Dordrecht | VVV op de Spuiboulevard, een oude ambachtenmarkt georganiseerd met een edelsmid, demonstraties glas graveren, koper slagen, boeren schilderkunst en tin gieten. Op verschillende locaties in de binnenstad stonden levende standbeelden zoals Twee emmertjes water halen, de Tovenaar en Willem I. De Grote Kerk werd vergezeld door Moeder Trots. Bij het Achterom stond de Melodie uit Nostalgie. Tussen het Dordrechts Museum, The Movies en het Arend Maartenszhof amuseerde een koppel historische acteurs voorbijgangers met straattheater. Ook bij het Groothoofd stond een koppel historische acteurs.

Kinderactiviteiten
Dordrecht Marketing organiseerde op vrijdagmiddag een Klassendag. Basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 kregen eerst op school les over monumenten en brachten daarna met een gids een bezoek aan de monumenten. Het Onderwijsmuseum, 't Zeepaert en Het Hof van Nederland verzorgden rondleidingen. Ook de rest van het weekend was er voor deze doelgroep van alles te doen. Met een gratis speurtocht konden zij, onder leiding van Stadsomroeper Darja de Caluwé, op avontuur langs diverse monumenten. De kinderen konden met een schatkaart in de hand op zoek naar antwoorden op diverse vragen, om de geheime code van de stad te kraken. Ook dit jaar waren de Open Monumentendagen een groot succes met ruim 25.000 bezoekers. We zijn trots op het eindresultaat.
Kijk voor meer informatie op www.monumentenindordrecht.nl. In 2018 vinden de Open Monumentendagen plaats op 8 en 9 september met een nieuw thema.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.