Meer Dordtenaren lid van de Bibliotheek AanZet

23 februari 2017
Meer Dordtenaren lid van de Bibliotheek AanZet

DORDRECHT - Verbreding van functie trekt meer jeugd- én volwassenleden. Onlangs werd bekend dat landelijk steeds meer jongeren de bibliotheek weer weten te vinden. Ook bij de Bibliotheek AanZet steeg het ledenaantal, en niet enkel onder jongeren. Hoewel in de servicepunten Dubbeldam en Sterrenburg het ledenaantal wat afnam, steeg in Stadspolders het aantal leden met 5%, in Crabbehof met 10% en in de Stadsbibliotheek zelfs met 12%. Ankie Kesseler, directeur-bestuurder van de Bibliotheek AanZet: “Dat zijn prachtige cijfers, waar we heel trots op zijn. Het bevestigt dat de koers die wij als bibliotheek ingeslagen zijn, aanslaat bij het publiek en dat we voorzien in een behoefte. We zien met name in de vestigingen waar we een bredere dienstverlening dan enkel uitlening hebben, meer leden en bezoekers trekken. AanZet werkt vanuit de filosofie dat wij mensen helpen optimaal deel te nemen aan de samenleving, door ze te voorzien van informatie, vaardigheden én inspiratie. We werken daarvoor op steeds meer vlakken met samen allerlei partners.”

Proeftuin
Een goed voorbeeld daarvan in Dordrecht is De Blauwe Kamer in de Stadsbibliotheek. Het is een proeftuin waar voor alle leeftijden activiteiten georganiseerd worden. Door de bibliotheek, maar ook op initiatief van anderen. De Blauwe Kamer bestaat nu een jaar en er is veel animo voor het organiseren en bijwonen van de uiteenlopende activiteiten. Ook in andere vestigingen is er elke week wel een activiteit. Leden en niet-leden, iedereen is welkom.

Groei in hele werkgebied
De Bibliotheek AanZet verzorgt de bibliotheekdienstverlening voor 15 gemeenten in Zuid-Holland. Met 33 grote en kleine vestigingen en in samenwerking met het onderwijs is er altijd een bibliotheek in de buurt. De toename van leden en bezoekers komt onder meer omdat de bibliotheek steeds meer samenwerkt met allerlei partners. Er wordt ook meer dan vroeger ingespeeld op de behoefte vanuit de samenleving. Het aantal jeugdleden voor AanZet steeg in 2016 met 9%. Het aantal volwassenen dat lid werd, steeg met 5% in 2016. Eind 2016 waren ruim 106.000 mensen lid van de Bibliotheek AanZet, 7% meer dan een jaar daarvoor.

Samen werken aan taalvaardigheid
In de huidige maatschappij waar veel van burgers zelf verwacht wordt, biedt de Bibliotheek ondersteuning aan mensen die dat nog niet helemaal zelf kunnen. AanZet werkt met vele partners actief samen aan de bestrijding of voorkoming van achterstanden op het gebied van basisvaardigheden: taal, lezen/schrijven, digitaal en mediawijsheid. Het doel daarvan is dat mensen hun een eigen zaken kunnen regelen en voor zichzelf kunnen zorgen én opkomen.

AanZet voor iedereen
De Bibliotheek AanZet is een onafhankelijke vinder en verbinder van informatie. Die informatie kan te vinden zijn in een ander persoon, andere organisatie, online of in een boek. Je vindt er de juiste, betrouwbare en relevante informatie. Met een uitgebreid programma met workshops, lezingen en cursussen kan iedereen kennis maken met nieuwe ideeën, verhalen en technologie. De bibliotheek is ook plek om te studeren, werken of gewoon met iemand af te spreken. Ongeacht je leeftijd, achtergrond of opleidingsniveau. Je hoeft ook geen lid te zijn om bij de Bibliotheek te komen. Enkel als je materialen wil lenen heb je een lidmaatschap nodig

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.