Brief aan minister over 80 km/u op hele N3

06 juli 2017
Brief aan minister over 80 km/u op hele N3

DORDRECHT - Op de hele N3 een maximum snelheid van 80 km/u. Dat is de kern van de oproep van het Dordtse college van b&w aan minister Schultz van Haegen. Door overal 80 km/u in te voeren wordt de weg veiliger en verbetert de leefbaarheid voor omwonenden.

Op de N3 vinden geregeld ongevallen plaats. De weg kent verschillende korte of smalle invoegstroken. Ook ontbreken op sommige delen vluchtstroken. Gecombineerd met het feit dat de N3 ook een route voor gevaarlijke stoffen is, is het noodzakelijk de weg veiliger te maken. Een uniforme snelheid van 80 km/u draagt daar aan bij.

Geluid
Ook de leefbaarheid voor omwonenden van de N3 staat onder druk. Het Geluidproductieplafond – het maximale verkeerslawaai – dreigt op een klein deel al te worden overschreden. Uit onderzoek van de Omgevingsdienst blijkt dat duizenden mensen langs de N3 blootstaan aan hoge geluidsbelasting. Zonder maatregelen zal door de toename van het verkeer dit aantal verder stijgen.

Eenduidig
Het college pleit voor 80 km/u, omdat op de N3 weinig ruimte is om de veiligheid met fysieke maatregelen te verbeteren. Daarnaast is het een relatief goedkope ingreep, die snel is in te voeren en de verkeersveiligheid structureel verbetert. Het komt ook de eenduidigheid ten goede.
De gemeenteraad heeft bij de behandeling van de Kadernota 2018 in grote meerderheid aangedrongen op een verzoek om 80 km/u op de N3.

Groot onderhoud
De N3 is tevens dringend aan onderhoud toe. Daarom heeft Rijkswaterstaat 60 miljoen gereserveerd voor groot onderhoud in 2019. Door deze onderhoudsmaatregelen én de invoering van 80 km/u wordt de N3 veiliger en comfortabeler, en verbetert de leefbaarheid langs de autoweg die onze stad doorkruist.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.