De Bibliotheek AanZet en Kunstmin organiseren populaire Tegenlicht Meet Ups

20 september 2017
De Bibliotheek AanZet en Kunstmin organiseren populaire Tegenlicht Meet Ups

DORDRECHT - De Bibliotheek AanZet en Schouwburg Kunstmin gaan Tegenlicht Meet Ups Dordrecht organiseren. Dit zijn maandelijks terugkerende debatavonden naar aanleiding van het VPRO-programma Tegenlicht. Bij deze reeks informatieve programma's worden nieuwe ideeën en trends onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. In het hele land worden Meet Ups georganiseerd naar aanleiding van de afleveringen. Er worden al succesvolle Meet Ups georganiseerd in onder andere Rotterdam, Breda, Utrecht en Groningen.

Op 5 oktober, de eerste editie van Tegenlicht Meet Up Dordrecht, staat de aflevering ‘Kwestie van vertrouwen’ van het programma VPRO Tegenlicht centraal, die is uitgezonden op zondag 10 september, 21.05 uur op NPO 2. Gezamenlijk wordt er in de vraag gedoken hoe het vertrouwen in media, politiek en bedrijven verloren is geraakt en hoe dat vertrouwen weer terug gewonnen kan worden. Het Dordtse publiek gaat in gesprek met een panel van relevante gasten onder leiding van moderator Chris van der Meulen. De Meet Up is gratis toegankelijk, er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar in de bibliotheek. U kunt zich aanmelden via de website van De Bibliotheek Aanzet zodat u van een plaats verzekerd bent. De avond is van 19.30 uur tot 21.30 uur.

VPRO Tegenlicht: Kwestie van vertrouwen, uitzending van zondag 10 september
Fake news, gehackte verkiezingen en regelrechte leugens van wereldleiders maken dat het vertrouwen in politici, media en bedrijven een dieptepunt heeft bereikt. Facebook en Twitter maken het mogelijk dat iedereen meepraat over politiek. Is dat niet juist waar democratie om draait? Het is van belang om een beter begrip van de werking van sociale media te krijgen en uit de online informatie-bubbel te komen; zelfkennis en een kritische kijk op onze eigen vooroordelen lijken daarbij cruciaal.
De vraag is of dit vertrouwensverlies inherent is aan ons huidige bestaan in de ‘infosphere’. Als wij toestaan dat we een verzameling data worden, dan zijn we daarmee uiteraard manipuleerbaar. En als direct gerichte reclame op social media op het onderbewustzijn kan inspelen dan kan dat met politieke beïnvloeding tijdens verkiezingen ook. Deze uitzending is een analyse over hoe we het vertrouwen verloren zijn en hoe we dit weer terug zouden kunnen winnen.

Oproep: sprekers
De organisatie van Tegenlicht Meet Up Dordrecht nodigt iedereen van harte uit om mee te komen praten en zijn of haar mening te delen over vertrouwenskwesties in onze samenleving. Bent u of weet u een interessante spreker voor deze avond? Neem dan contact op met de organisatie: Hilde Westerink (De Bibliotheek AanZet): hwesterink@debibliotheekaanzet.nl en Jan Zobel (Schouwburg Kunstmin) jan.zobel@kunstmin.nl

Oproep: redactieleden
De organisatie is ook nog op zoek naar gemotiveerde redactieleden die het leuk vinden om een lokale vertaling te maken van de vraagstukken uit het programma. Een groot netwerk is daarbij niet meteen noodzakelijk, verbeeldingskracht en vasthoudendheid des te meer! Deelname aan de redactie is op basis van vrijwilligheid. Wij vragen van leden dat zij aanwezig zijn bij de maandelijkse redactievergadering en uiteraard bij de Tegenlicht Meet Up zelf. Daarnaast vragen wij enige inzet bij het vinden van relevante gasten en sprekers. Uiteraard krijgt de redactie daarbij ondersteuning van De Bibliotheek AanZet en Schouwburg Kunstmin.

De Bibliotheek AanZet en Kunstmin worden bij het organiseren van de Meet Ups ondersteund door een enthousiaste redactie van vrijwillige Dordtenaren die gezamenlijk een uitzending kiezen die centraal komt te staan tijdens de avond. De redactie zorgt ervoor  dat het programma een Dordtse vertaling krijgt van de globale trends die in  Tegenlicht worden behandeld. De avond staat onder begeleiding van moderator Chris van der Meulen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.