United by Music laat beperkingen op unieke wijze wegvallen

27 september 2017 door Hennie van der Zouw
United by Music laat beperkingen op unieke wijze wegvallen

DORDRECHT - Eerste conferentie over de kracht van muziek voor mensen met (en zonder) een verstandelijke beperkingen op 15 november in het Energiehuis in Dordrecht.

Op 15 november komt er een zeer gevarieerde groep mensen bij elkaar voor de eerste conferentie georganiseerd door United by Music. Deelnemers vanuit de wetenschap, het zorgveld, het bedrijfsleven, vrijwilligerswerk, overheid, de muziek en kunst en artiesten met hun naasten, kunnen zich aanmelden om samen een uniek experiment aan te gaan. Met elkaar gaan ze in gesprek over hoe het optreden met een band op een podium voor publiek, mensen met – en zonder – verstandelijke beperking, nader tot elkaar brengt en tot positieve effecten leidt.

Joris van Wijngaarden, oprichter van United by Music, legt uit waarom hij deze conferentie organiseert: “Al jaren merken we dat er iets heel bijzonders gebeurt zodra mensen actief betrokken raken bij ons. Voor onze talenten betekent het oefenen en optreden met hun band dat zij vaak nieuwe en unieke ervaringen hebben, vaardigheden opdoen en vriendschappen sluiten. Ze ontwikkelen zich tevens op allerlei andere gebieden, worden zelfstandiger, zelfverzekerder en zijn trots op het talent dat ze kunnen laten zien. Het verbaast hun naasten, ouders en zorgverleners, wat er dan allemaal mogelijk is.”

Maar met de vele mensen die actief betrokken zijn bij United by Music, gebeurt er eveneens iets speciaals: “Onze vrijwilligers en begeleidende muzikanten raken stuk voor stuk verknocht aan de bandleden, de optredens en de positieve energie die vrijkomt bij het publiek. En ook de vele sponsoren die we hebben, zijn daadwerkelijk betrokken bij wat we doen. Ze komen naar onze concerten en benefits, helpen mee, maken reclame voor ons. Al deze mensen gaan ook op de conferentie vertellen wat United by Music met hen doet. En reken er maar op dat ze dat met een grote glimlach doen!”, vult van Wijngaarden aan.

Het programma op de 15de november trapt af met dagvoorzitter Mirjam Sterk, directeur van MEE NL en oud Tweede Kamerlid, die Joris van Wijngaarden en Wim Kos, voorzitter Raad van Bestuur van zorgverlener ASVZ, interviewt over het doel en belang van deze conferentie.

Daarna volgen twee sprekers vanuit wetenschappelijke hoek: Geert van Hove, bijzonder hoogleraar Disabilty Studies in Nederland aan de VU in Amsterdam en Anna Goossensen, hoogleraar Informele Zorg en Zorg-Ethiek aan de Universiteit van Humanistiek in Utrecht. Beide zullen zij, vanuit onderzoek en theorie, hun visie geven op de werking van concepten als United by Music: Wat doet muziek met mensen? Hoe werken mensen met en zonder beperking echt samen? Wat kunnen we hiervan leren en toepassen in onderzoek, zorg en breder, in de maatschappij?

‘s Middags zijn er verschillende rondes met zogenaamde dialoogsessies, interactieve workshops waarin vanuit verschillende perspectieven gekeken wordt naar de effecten, rollen, organisatie en communicatie rondom United by Music. De deelnemers worden van harte uitgenodigd mee te denken en te praten over hoe het nog beter kan, hoe het verder uitgebreid en geborgd kan worden. De dag wordt omlijst en afgesloten met veel muziek en een netwerkborrel. Het uitgebreide programma is te vinden op www.unitedbymusic.nl/conferentie.

United by Music laat al meer dan 10 jaar artiesten met een verstandelijke beperking professioneel optreden met een uitgebreid blues repertoire. Wat begon als een ‘leuk idee’ is uitgegroeid tot een organisatie van drie bands met in totaal 30 artiesten, honderden (???) optredens per jaar en een groep van tientallen medewerkers en vrijwilligers, met onder andere chauffeurs, technici, kleedsters, muzikanten en sponsormanagers. United by Music wordt geheel gefinancierd door particuliere bedrijven en sponsoren. Intussen zijn er ook internationale United by Music organisaties die actief zijn in de Verenigde Staten en Noorwegen en worden in Zweden en Roemenie organisaties opgezet.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.