Inspiratiemiddag 'Eigen regie kun je leren'

28 september 2017 door Hennie van der Zouw
Inspiratiemiddag 'Eigen regie kun je leren'

DORDRECHT - Op woensdag 27 september kwamen zo’n 70 bestuurders, managers, praktijkopleiders en werkbegeleiders in zorg en welzijn naar het Da Vinci College voor een inspirerende middag over positieve gezondheid. Onder het motto ‘Eigen regie kun je leren’ leert het Da Vinci College haar studenten gezondheidszorg en welzijn een zorgvraag om te buigen naar een regievraag. Celia Tuijnman, directeur Gezondheidszorg & Welzijn, gaf er een lezing over.

Deze manier van opleiden vraagt een aanpassing in het onderwijsprogramma van de zorg- en welzijnsstudenten. Het onderwijs leidt minder op voor een beroep (65% van de basisschoolleerlingen van vandaag gaat uiteindelijk een nieuw soort baan krijgen die nu nog niet bestaat) en besteedt meer aandacht aan kennis en ‘hogere beroepsvaardigheden’ en breed opleiden. Tuijnman: “Onze uitdaging is onze studenten daarop voor te bereiden. Het internationale perspectief leert ons bovendien dat deze maatschappelijke ontwikkeling niet uniek is en elders in Europa ook overal plaatsvindt.”

Ontwikkeling van beroepen
Naast Celia Tuijnman sprak lector Petra Biemans van de Hogeschool InHolland. Petra Biemans geeft lezingen in het land en doet onderzoek naar de ontwikkeling van beroepen in het licht van de bestaande beroepsbeelden. Voorbeeld: ieder kind weet wat een politieagent en een verpleegster doen, ergo het beroepsbeeld is bekend.

Maar klopt dit beeld wel met de realiteit van vandaag en van morgen? De beroepen blijken zo snel te veranderen en doorlopend in ontwikkeling te zijn, dat het voor het (beroeps)onderwijs de vraag is wat ze de studenten moeten leren en hoe ze hen moeten voorbereiden om succesvol te kunnen zijn. ‘Eigen regie’ en een ‘Leven lang ontwikkelen’ vragen andere vaardigheden van de beroepsbeoefenaars. Biemans ging in op de vraag hoe de beroepsopleidingen hierop inspelen, zodat ze aansluiten op het brede beroep en het werkveld.

Workshops
De aanwezigen gingen zelf aan de slag met het thema positieve gezondheid in verschillende workshops. Hoe ziet de medewerker van de toekomst er uit, hoe geven we opleidingen samen met het werkveld vorm en hoe werkt positieve gezondheid door op de werkvloer waren hoofdvragen. Marja Holleman en Elly de Ruiter, praktijkopleiders ouderenzorg en deelnemers van deze middag concludeerden: “Vroeger had je enkel ‘zorgen voor’, maar nu gaan we steeds meer naar ‘zorgen dat’. Voor ons als oudere werknemers in de zorg is dat iets wat wij moeten leren.” Toch denken zij dat een combinatie van beide sterk zou zijn voor de zorg in de toekomst.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.