KUL blad van Caput Ovis legde basis vopor ABCDordt

30 september 2017
KUL blad van Caput Ovis legde basis vopor ABCDordt

DORDRECHT -  In het verleden had de stad Dordrecht nog een eigen studentensocieteit: CAPUT OVIS. De betekent in het Holland: het zwarte schaep.

Caput Ovis was met aan het bestuurlijke roer een eigen senaat te vinden onder teekengenootsachap Pictura.

Het is 35 jaar geleden dat de soos van studenten geen draagvlak meer zag en dat werd gewerkt aan een opheffing. De vereniging bleef middel tot ontmoeting maar de soos sloot.

\De amices hadden een eigen stijl. In vol ornaat reed de senaat in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw wel op een boerenwagen door de stad. De kerstboom waren jarenlang niet weggehaald en kreeg een aparte status als kale boom. Sommige mensen die de schaakkunst machtig waren speelden in de kleine uurtjes altijd wereldpartijen.

De vereniging bracht in eigen stijl zelfs onregelmatig een eigen blad uit: KUL. In de jaren zeventig van de vorige eeuyw publiceerden Gerard Gast en Sibrand de Grauw over de Dordtse taal of het Dordtse dialect.

Dat haalde Dagblad De Dordtenaar. Vervolgens reageerde dichter C.Buddingh'  op de radio en een discussie was geboren. Sommige mensen vond dat de stad een echt eigen dialect had. Anderen hadden het zelfs over de Dordtse taal. Weer anderen zagen veel verwantschap met het zuid-Rotterdams. Ook het Zeeuws of Brabants zou de oorsprong kunnen zijn.

Voor het duo Gast/De Grauw waren alle reacties welkom en zo kwam er uiteindelijk zelfs een boekje ABC Dordt uit. Het werd een groot succes mede dankzij veel aantal in de media.

Journalist Karlijn Goorts heropent het gesprek over het Dordts op de website In de Buurt/Dordrecht. Reacties zijn wederom welkom.

Citaat: Echte Dordtenaren spreken geen Algemeen Beschaafd Nederlands. Dat is niet erg, want de echte Dordtenaar heeft zo’n sterk dialect dat ze elkaar overal herkennen. Soms vinden mensen het op Zeeuws lijken en in een enkel geval Brabants. In ieder geval zal niemand zich afvragen of je in Haarlem bent geboren. Want het Haarlems accent wordt in Nederland beschouwd als het meest zuivere Nederlands. Nou, één ding is zeker: dat spreken wij niet, hé? Laatst schreven we al over zeven Dordtse uitspraken, maar nu wordt het hoog tijd om te schrijven over waar ons dialect vandaan komt.

   

ABCDordt

We doken in het boekje ABCDordt. Een boekje dat je als Dordtenaar echt wel in je kast moet hebben staan, vinden wij. We vonden antwoord op onze vraag. Ga er even lekker voor zitten: dit is hoe je aan je dialect komt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.