Wethouder Piet Sleeking opent tijdelijke kunsttentoonstelling 'Schoolmaken'

02 oktober 2017 door Hennie van der Zouw
Wethouder Piet Sleeking opent tijdelijke kunsttentoonstelling 'Schoolmaken'

DORDRECHT - Op vrijdag 29 september opende wethouder Sleeking van de Gemeente Dordrecht op het Leerpark de tijdelijke kunsttentoonstelling ‘Schoolmaken’. Deze expositie is het resultaat van een samenwerkingsproject van het Da Vinci College en de Willem de Kooning Academie, waarin studenten de rol van kunst in de buitenruimte bestudeerden. De Dordtse kunstenaars Nico Parlevliet en Daan den Houter, beide mentor in het leerproject, exposeren eveneens een kunstwerk. De tentoonstelling is tot 3 december 2017 op het Leerpark in Dordrecht te bezichtigen.
 
Kunst in de buitenruimte
De feestelijke opening van de expositie werd voorafgegaan door een programma waarin een aantal sprekers inging op de rol van kunst in de openbare ruimte. Architect en voorzitter van de Dordtse Stichting de Stad Hendrik Groeneweg is fervent bepleiter van de toegepaste kunst: 'beeldende kunst geeft identiteit aan een plek, context en beeld maken samen een verhaal.' Voor het Leerpark, waar wonen, werken en leren samengaan, is de toevoeging van beeldende kunst een verrijking. De werken kleuren de verblijfsomgeving en zijn een fijn gespreksonderwerp voor passanten, bewoners en studenten. Wethouder en genodigden bewonderden de expositie en werden te woord gestaan door de kunstenaars zelf.
  
Doorlopende leerweg
In het leerproject tussen mbo en hbo deden studenten samen onderzoek. Zij ontwikkelden concepten en zorgden voor een realistisch projectontwerp, dat budgettair en qua materialisatie uitvoerbaar was. De combinatie van praktische uitvoerders en conceptuele denkers bracht verrassende ideeën voort. Versoepeling van de doorlopende leerweg is een welkome bijvangst van het project, meent Han van Gorkom, initiatiefnemer en voormalig directeur onderwijs & strategie Da Vinci College. ‘We slaan hier een concrete brug tussen mbo en hbo in de creatieve industrie. Door dit beeldproject hebben mbo-studenten de kans gekregen om kennis te maken met de lessen en manier van werken en denken op het hbo.’

Het Leerpark
Het Leerpark is een bijzonder stadsdeel waar onderwijs, kennisinstellingen, bewoners en bedrijfsleven samenwerken en verbonden zijn. De zeven werken die behoren tot het project Schoolmaken zijn geïnspireerd op de geschiedenis en het duurzame gebruik van de Leerpark-omgeving. Het projectteam hoopt een dergelijk onderwijsproject meerdere jaren achtereen te kunnen organiseren, zodat kunstobjecten een blijvende bestemming krijgen op het Leerpark.

Foto's: Wim van de Pol.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.