Voorzitter Stedenband Dordrecht-Varna: 'Zakelijk kunnen we elkaar sterker maken'

10 oktober 2016
Voorzitter Stedenband Dordrecht-Varna: 'Zakelijk kunnen we elkaar sterker maken'

DORDRECHT - De zustersteden Dordrecht en Varna hebben elkaar veel te bieden, meent Rob Scheelbeek, voorzitter van de Stedenband.

"Zakelijke banden tussen de steden en de regio’s kunnen in de toekomst sterker worden op basis van wederzijds voordeel en gelijkwaardigheid".

De twee steden onderhouden al vijftien jaar nauw contact. Dat kan in de toekomst nog intensiever. Daarbij denkt hij vooral aan de maritieme sector.

Varna is de belangrijkste havenstad van Bulgarije; in de Drechtsteden zijn tal van bedrijven die baat kunnen hebben bij contacten daar.

"Wij kunnen als Stedenband economische relaties faciliteren en ondersteunen. Als het op zakendoen aankomt, moeten bedrijven en overheden het natuurlijk zelf doen."

Tijdens de Varna-week is een businessforum van de Drechtsteden waaraan tientallen ondernemers meedoen.

Burgemeester Brok treedt op als gastheer, zijn ambtgenoot uit Varna, burgemeester Portnih, en de Bulgaarse viceminister van economie, Mr. Ljuben Petrov, schuiven eveneens aan.

Mooi resultaat
Maar het gaat in de Stedenband niet uitsluitend om zakelijk gewin. Culturele en sociaal-maatschappelijke projecten zijn minstens zo belangrijk.

Eén van de mooiste resultaten van de afgelopen vijftien jaar is de oprichting, met ruime Dordtse steun, van Villa Rivièra, vindt Scheelbeek. "Dat is een dagverblijf voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit is een heel concreet en zeer dankbaar project. Onlangs is een buitenverblijf gebouwd en momenteel wordt nog gewerkt aan een broodoven".

Verder koestert hij warme herinneringen aan het bezoek aan Evrini vorig jaar. "Daar worden onder meer Roma-kinderen opgevangen. Om ons te verwelkomen en tegelijkertijd te bedanken voor de steun voerden de kinderen toneelstukjes en acrobatiek uit. De metamorfose die de aanvankelijk heel schuchtere kinderen ondergingen als ze op het toneel hun rol konden spelen, was hartverwarmend."

Het 15-jarig jubileum van de stedenband wordt gevierd met een afwisselend programma. Scheelbeek kijkt vooral uit naar het klassiek concert op zaterdagavond. Het Operakoor Dordrecht, waarin hij zelf zingt, treedt op naast het jeugdorkest Phil Young en twee topartiesten uit Bulgarije. "Een schitterend programma waarmee we echt invulling geven aan ons doel van culturele uitwisseling."

Zie ook: http://www.dordrechtvarna.nl en https://www.facebook.com/jubileumstedenband/.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.