Drechtsteden energieneutraal vóór 2050

09 oktober 2017 door Hennie van der Zouw
Drechtsteden energieneutraal vóór 2050

DRECHTSTEDEN - In 2015 ondertekende Nederland het Klimaatakkoord van Parijs, met als doel het terugdringen van de opwarming van de aarde. En het zorgen voor minder broeikasgassen. Er is veel nodig om dat te bereiken, ook in de Drechtsteden. Daarom hebben diverse partijen* de handen ineen geslagen. Samen stelden zij de 'Energiestrategie Drechtsteden' op. Het is de basis voor de energieneutrale regio, die de Drechtsteden vóór 2050 willen zijn. De gewenste energieverandering vraagt veel van burgers, bedrijven en overheid.

Een sterk veranderende regio
Rik van der Linden is projectwethouder van de Energiestrategie in de Drechtsteden. Hij is ervan overtuigd dat met name de energietransitie (het omschakelen van fossiele brandstoffen naar duurzame energie) de regio ingrijpend zal veranderen: "We verruilen in de komende 30 jaar aardgas, benzine en diesel voor schone, duurzame en betaalbare energie. Daarnaast zetten we sterk in op energiebesparing. Maar dat niet alleen. Met onze Energiestrategie dragen we ook bij aan minder files, een schonere lucht, werkgelegenheid, een betere kwaliteit van woningen, leefbaarheid en een sterk vestigingsklimaat voor bedrijven en inwoners. Een deel van het geld dat we nu uitgeven aan energie, kunnen we straks investeren in de regio."

Wie doet wat?
Onder het motto “Energieneutraal is van ons allemaal” betrekken de opstellers van de Energiestrategie de komende maanden steeds meer partijen, bedrijven en inwoners bij het werken aan een energieneutrale regio. Allereerst gaat de strategie naar de besturen van de betrokken partners en dus ook naar de Drechtraad en de individuele gemeenten. In de tussentijd bereiden diezelfde partners afspraken voor over wie precies wat gaat doen. Die afspraken leggen zij vast in een samenwerkingsovereenkomst met een agenda voor komend jaar. Naar verwachting wordt de overeenkomst begin 2018 wordt ondertekend.

Aanhaken
Jacqueline van Dongen (regionaal portefeuillehouder duurzaamheid): "Het gaat om maatregelen waarvan uiteindelijk iedereen de vruchten plukt en waaraan iedereen zijn steentje kan bijdragen. Bijvoorbeeld door in eigen woning of bedrijf over te stappen naar duurzame energiebronnen en
energiebesparende maatregelen te treffen. Wij nodigen dan ook iedereen, of dat nu particulier of namens een bedrijf of instelling is, uit om op zijn manier aan te haken. Samen banen we de weg voor goed leven in de Drechtsteden."

*De Energiestrategie Drechtsteden is een gezamenlijk product van corporaties, nutsbedrijven, het onderwijs, het bedrijfsleven, bewoners, waterschap Hollandse Delta, Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, het Rijk, provincie Zuid-Holland, individuele gemeenten in de Drechtsteden en de regio Drechtsteden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.