Eerste WB-goud Knegt op 1.000 m tijdens Wereldbeker wedstrijden Sportboulevard

09 oktober 2017 door Hennie van der Zouw
Eerste WB-goud Knegt op 1.000 m tijdens Wereldbeker wedstrijden Sportboulevard

DORDRECHT - Sjinkie Knegt heeft voor het eerst een WB-wedstrijd over 1.000 m gewonnen. De Fries nam in de finale net voor het ingaan van de slotronde de kop over van de Canadees Samuel Girard en schaatste naar zijn vijfde WB-overwinning.                                     

Knegt,die op de 1.500 meter zijn vorige vier gouden WB-medailles had veroverd, was in zijn kwartfinalerace zo sterk dat hij zich al na het uitkomen van de laatste bocht kon oprichten. In de halve finales lag hij onbedreigd tweede en liet hij de zege aan Girard.    


                                       
Daan Breeuwsma, die aan zijn val van een dag eerder op de 500 m een pijnlijke schouder had overgehouden, strandde in de kwartfinales, waarin hij vijfde werd. Nog nagenietend van z'n fraaie zege op de 1.000 m, reed Knegt met Breeuwsma, Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf de 
finale van de 5.000 meter aflossing.  
                                       
Ook in deze finale moest Knegt in de slotfase zien af te rekenen met Girard. Hoewel zijn achterstand op de Canadees aanzienlijk was, naderde de Fries in de slotronde razendsnel. Uiteindelijk kwam Knegt 0,076 tekort om Oranje te helpen aan de zevende WB-zege op dit nummer. WB-zilver Schulting op 1.000 m
Op de slotdag van de WB-wedstrijden in Dordrecht heeft Suzanne Schulting zilver veroverd op de 1.000 meter. Ze duldde alleen de Zuid-Koreaanse Shim Suk-hee voor zich. Yara van Kerkhof kwam 0,001 tekort voor het brons. Dat ging naar de Zuid-Koreaanse Lee Yu-bin.

De 20-jarige Schulting veroverde haar negende WB-medaille (1x goud, 4x zilver, 4x brons) en haar vijfde op de 1.000 m. Schulting kwam in haar kwartfinalerace buiten haar schuld ten val en mocht dus door naar de halve finales, waarin ze op de valreep de tweede plaats heroverde. Van Kerkhof was in de kwartfinales een van de beste nummers drie en eindigde in haar halve finale als tweede.

Schulting toonde zich "superblij" met haar zilver medaille. "Schaatsen in eigen land geeft superveel energie. Heel gaaf. En als je dan koel blijft, kun je veel laten zien", straalde de Groningse.


                                       
Van Kerkhof was in mineur nadat ze zo dicht bij brons was geweest. "Ik dacht echt dat ik hem had. Dat is nog erger", sprak de Zuid-Hollandse, die ook op de 500 m van zaterdag vierde was geworden.
                                       
Schulting en Van Kerkhof reden met Lara van Ruijven (de nummer 2 in de B-finale van de 1.000 meter) en Jorien ter Mors ook de finale van de 3 km aflossing. Het kwartet,dat twee keer een WB-wedstrijd won werd vierde. China won, voor Zuid-Korea en Canada.

Foto's: Wim van de Pol.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.