Journalist Piet de Meer (62) van de Stem van Dordt vannacht overleden

15 oktober 2017
Journalist Piet de Meer (62) van de Stem van Dordt vannacht overleden

In de nacht van zaterdag op zondag is journalist Piet de Meer (62) overleden. Hij was jarenlang het gezicht van de Stem van Dordt. Aanstaande dinsdag zal bekend worden, wanneer de begrafenis is van Piet.  De verwachting is aan het einde van de week, maar het hangt allemaal van de mogelijkheden af die er zijn bij de Essenhof. Piet laat een vrouw en twee zonen na.

Als journalist was Piet uitzonderlijk en uniek. Ook op de website van zijn krant de Stem van Dordt staat al informatie over hem en delen mensen herinneringen. Arco van der Lee, zijn directe chef bij de huis-aan-huis bladen, schreef het eerste artikel na het overlijden van Piet.

Collega-journalist Hans Berrevoets, die Piet vanaf 1977 kent, spreekt van een journalistiek verlies voor Dordrecht. ,,Piet leefde voor zijn vak en hij ontwikkelde daarin de eigen Piet de Meer werkwijze, die uniek en onnavolgbaar was. Ik denk dat er velen met herinneringen zijn aan Piet, die helaas dit jaar niet meer zijn 63 ste verjaardag meer mocht vieren. De slopende ziekte heeft zijn leven helaas, helaas eerder gedooft, maar de verhalen rondom Piet leven door."

Bram Verbrugge, chef van Ad De Dordtenaar, noemt Piet de Meer op twitter een begrip in de stad. Ook RTV Dordrecht en AD De Dordtenaar berichten al over het overlijden van de collega journalist.

Onlangs bracht collega-journalist Kees Thies nog een ode aan hem:

DORDRECHT - Piet de Meer hoorde als journalist bij Dordrecht en Dordrecht hoort bij Piet de Meer. Daarom is er aandacht voor deze harde werker, die thans wel uit beeld is, maar niet uit het hart.

Columnist Kees Thies schrijft hem vandaag op zijn vaste plek in AD De Dordtenaar een ope brief:

Beste Piet, omdat ik weet dat je momenteel erg ziek bent, wil ik graag nog een column over je schrijven. Ik hoop natuurlijk dat je nog een tijdje bij ons blijft, maar ik wil er toch ook weer niet te lang mee wachten, want wat heb je aan mooie woorden als je ze zelf niet meer kunt lezen?

En dus wil ik het volgende aan je kwijt. In al die jaren al dat ik al als journalist actief ben, was jij er ook... meestal voor die andere krant. Niet dat we nou écht concurrenten waren? Althans, zo heb ik dat nooit ervaren, al kon je natuurlijk wél heel goed vissen. En dat dééd je dan ook meestal, als ik je op straat, of na de een of andere persbijeenkomst tegenkwam.


Want stel je eens voor dat ik iets wél zou weten dat jij nog niet wist? Ondenkbaar... niks voor jou. Want je wilde altijd álles weten en het liefst zo snel mogelijk, want vanavond rollen de persen en morgen verschijnt ’ie weer, jouw krant, jouw kindje.

En dus begonnen onze gesprekjes altijd met een spervuur aan vragen. Het leuke daarbij was dat je de antwoorden zelf ook meteen maar invulde. Jouw vragen waren eigenlijk hooguit de verbale uiting van je voortdurende zoektocht naar de bevestiging van wat je tóch al vermoedde.

Ik bedoel: het verhaal dat je wilde schrijven zat meestal al min of meer in je hoofd. Er moesten hooguit nog wat hiaatjes worden ingevuld. ,,Hé, jij hebt toch met de burgemeester gesproken, gisteren? Heeft ’ie nog wat gezegd over een eventuele Tourstart in Dordrecht? Geen beloftes zeker? Nee joh, de raad ziet het niet zitten. Te duur natuurlijk. Dacht ik wel. Geloof me, daar brandt niemand zijn vingers aan.’’

Na dat vragevuur hadden we het vervolgens gewoon weer over onze gezamenlijke passies: wielrennen, muziek en vooral Dordrecht en eh... Dordtenaren. En dáár dan mooie krantjes over maken. Ja, Piet, dat is het mooiste wat er is... Dat delen we.

Ik wil u vragen om Piet en zijn vrouw Elizaveta een kaartje te sturen: Steltenpad 7, 3311SL Dordrecht.

(elke dag Kees Thies? Lees Ad De Dordtenaar)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.