Nieuwe Dordtse Puienprijs 2017 moet stadsaangezicht verbeteren

21 augustus 2017

DORDRECHT - De Vereniging Oud-Dordrecht viert dit jaar haar 125-jarig jubileum. In het kader van dit jubileum is besloten tot het instellen van een Dordtse Puienprijs met als doel verbetering van het stadsaangezicht te ondersteunen. De prijs zal in beginsel om het jaar – te beginnen met dit jaar - worden uitgereikt ter beloning van een geslaagde gevelrestauratie van een pand in de historische binnenstad waarop het Beeldkwaliteitsplan van toepassing is. Om te beginnen in de categorie 'Bedrijfspanden Gerestaureerd'.

Een door Vereniging Oud-Dordrecht ingestelde commissie heeft een vijftal panden geselecteerd waaruit het winnende pand zal worden gekozen.

De 5 panden op de shortlist 2017 zijn:
• Bagijnhof 7
• Schrijversstraat 8
• Voorstraat 273
• Voorstraat 428
• Vriesestraat 38-40-42

Bovendien zal door de inwoners van Dordrecht uit deze shortlist een pand gekozen worden voor de Publieksprijs. Van 25 augustus tot 10 oktober 2017 kunnen stemmen uitgebracht worden via de website www.dordtsepuienprijs.nl, waar ook meer informatie over de puien te vinden zal zijn. Het pand met de meeste stemmen wint deze publieksprijs.

De Dordtse Puienprijs is voor Vereniging Oud-Dordrecht ook aanleiding om de situatie van de achterzijde van de panden aan de Voorstraat in algemene zin aan de orde te stellen. Veel panden aan de Voorstraat en met name de achtergevels doen door achterstallig onderhoud in hoge mate afbreuk aan het stadsbeeld van Dordrecht en daarenboven kunnen de gevels in een aantal gevallen gevaar opleveren voor (toeristisch) scheepvaartverkeer. Ze zijn door hun ligging tegenover de Pottenkade en de drukbezochte Grote Kerk in hoge mate beeldbepalend. Ook staan op lastiger zichtbare plekken aan de Voorstraatshaven   panden (alleen per boot zichtbaar) die dringend onderhoud en/of restauratie behoeven.

De Dordtse Puienprijs 2017 bestaat uit een trofee, de Publieksprijs uit een oorkonde. Beide prijzen worden uitgereikt aan de eigenaren/eigenaar van de desbetreffende panden of het pand.

De prijzen zullen dit jaar voor het eerst worden uitgereikt op dinsdag 24 oktober 2017 om 20.00uur in de Trinitatiskapel, Vriesestraat 22 te Dordrecht. Op die avond wordt tevens het jaarboek 2017 van Vereniging Oud-Dordrecht gepresenteerd.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.