Precies vijftig jaar geleden werd een schaakgedicht van C.Buddingh' geboren over Timman en Jansen

10 december 2016

DORDRECHT - Vandaag is het precies vijftig jaar geleden dat het volgende (schaak) gedicht van C.Buddingh' werd geboren:

BIJ EEN VROEGE PARTIJ VAN JAN TIMMAN
‘k Zag je voor ’t eerst, Jan, bij een wedstrijd tussen
Dordrecht en Delft. Jij speelde aan ’t tweede bord
tegen Leo Jansen. Je was nog maar veertien,
maar al na ’n uur had Leo zó’n rood hoofd.
Zelf zat ik aan bord acht. En telkens als ik
gezet had ging ik even kijken of hij
nog altijd leefde: twee pionnen achter,
maar ongelijke lopers en iets meer tijd.
Je zat erbij als ’n dromerig leerling-beultje,
haast verontschuldigend, alsof jij ’t ook
graag anders had gezien, maar ja: het moest.
Het was je vak, daarvoor was je gekomen.
Toen Leo er toch nog remise uit goochelde
keek je eerder beteuterd dan bedroefd.

(eerder nieuws)

DORDRECHT / SLIEDRECHT - Zaterdag 10 december is de Dordtse schaker Ton Slagboom te gast bij Studio De Witt. Slagboom studeerde aan de voormalige HTS Dordrecht, was namens de Dordtse Denksporten lid van de oude Sportraad. Hij is de PR-man van de Schaakclub Dordrecht anno 1888 en van de Willige Dame anno 1983. Ton Slagboom is een ware ambassadeur voor de Denk en Schaaksport, die de nieuwe technische mogelijkheden niet schuwt. Hij ziet internet als een uitkomst voor het schaken, "dit biedt de mogelijkheid om werelwijd tegen spelers te kunnen schaken."

Zaterdag 10 december besteden de schaakverenigingen Dordrecht en Sliedrecht ook aandacht aan een schaakvers van de Dordtse dichter C. Buddingh’ (1918-1985). Buddingh' ontdekte de latere grootmeester Jan Timman vijftig jaar geleden. Dat was op zaterdag 10 december 1966 in Delft, tijdens een partij van de nog net geen vijftien jaar oude Jan Timman tegen Leo Jansen van Dordrecht 1. Timman werd toen al een groot talent genoemd. Jansen behoorde met Pank Hoogendoorn en Henk van Donk tot de sterkste spelers van de regio Drechtstreek.

,,Bij een vroege partij van Jan Timman" was een dierbaar gedicht van Buddingh'. Hij was een enthousiaste schaker in het eerste team van Dordrecht, dat speelde in de landelijke competitie. Toen hij in 1978 tot ereburger werd benoemd van Dordrecht, werd het gedicht gepubliceerd bij zijn Hollands Dagboek in het NRC/Handelsblad",  zo heeft schaker en voorzitter van het Buddingh' genootschap Hans Berrevoets paraat.

Ton Slagboom is behalve bestuurslid van sc. Dordrecht ook speler in het tweede team.

In het tweede uur aandacht voor de achtergrond van de actualiteiten van deze week uit Dordrecht en de Drechtsteden.

Dichter van dienst is:
De Vietnamees Xuan Tran (56) , hij kwam ooit als bootvluchteling naar Nederland. Hij zou wiskundige worden, en werd een van de eerste loempiaverkopers van het land. Én een bekende Dordtenaar. Dat laatste heeft zeker ook te maken met zijn poëtische potentie.

Studio De Witt van 10.00u-12.00u bij Drechtstad FM 95.7 (ether) 105.9(kabel) Kanaal951(KPN), kanaal 915(Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.