Discussieavond over voldoende inkomen in mooie zaal van Lokaal FNV

27 oktober 2017 door Hennie van der Zouw
Discussieavond over voldoende inkomen in mooie zaal van Lokaal FNV

DORDRECHT - Kun je nog wel een goed inkomen met 1 baan verdienen? Hierover ging een  discussieavond van het Lokaal FNV. De discussie stond onder leiding van Ben Corino van RTV Dordrecht en werd gehouden in het FNV gebouw aan de Spuiboulevard.

Gastsprekers waren:
Arie Evers van de Hans Petrischool, Marcel Gahrmann van De Sprong, Udo de Jong van het DaVinci College, Pieter van den Brink van Werkgevers Drechtsteden, Jacques Thielen van Drechtwerk, Arie van den Herik van het Quadraat, Malu Luer van FNV Young & United, Jeroen Heijer van de Jongerenraad en Els Westdijk van het FNV namens de Arbeidsmarktregio Drechtsteden.

Veel mensen - vooral ook jongeren - weten niet of ze nog wel hun leven lang een baan zullen hebben / houden met voldoende inkomsten om ervan te leven. Banen verdwijnen, meer werk wordt gedaan door robots, vrijwilligers en via trajecten met bijstandsuitkeringen. Veel mensen werken op onzekere contracten of zijn min of meer gedwongen ZZP’er.

- Wat is het toekomstperspectief?
- Hoe kom je aan een echte, vaste baan?
- Kun je nog wel een goed inkomen met één baan verdienen?

De Werkgevers Drechtsteden bij monde van Pieter van den Brink (arbeidsrecht advocaat) en Els van Westdijk van FNV en Arbeidsmarktregio Drechtsteden pleitten beiden voor meer vast werk in de Drechtsteden op de bijeenkomst van FNV op donderdag 26 oktober 2017 in het FNV-huis aan de Spuiboulevard 422.

Vast moet weer de norm worden.

Maar de werkgevers willen dat vast werk veel minder vergaande verplichtingen heeft voor werkgevers, terwijl de FNV niet zomaar alles overboord wil gooien.

Vooral het vele flexwerk, de vele wisselende banen, het steeds weer met spanning moeten afwachten of je kontrakt wel verlengd wordt, was voor de meeste aanwezigen een grote bron van zorg en ergernis.

Veel ZZP'ers zijn gedwongen ZZP'ers, vooral de laagopgeleiden. Zij hebben lage inkomsten en nauwelijks zekerheid. Pieter van den Brink voegde daaraan toe dat door de vele ZZP'ers (die geen premies betalen en geen pensioen opbouwen) ons sociale zekerheidsstelsel wordt afgebroken.
Een extra reden om meer vaste banen te organiseren. Dat zien de werkgevers ook wel in. Er dreigt het recht van de sterkste met die vele ZZP'ers.

Slecht is ook dat veel mensen inmiddels meer banen nodig hebben om een redelijk inkomen te verwerven.

De conclusie was dan ook dat er nog veel te doen is om de positie van werknemers te beschermen en te verbeteren.

Foto's: Wim van de Pol.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.