Jan Janssen noemt alvast de feestweek van vereniging Dordrechts Museum

28 oktober 2017

DORDRECHT - De Jan Janssen agenda belicht Dordrecht volgens Jan Janssen. Hij noemt alvast het 175-jarige vereniging Dordrechts Museum.

Mijn Dordtse agenda:
- 28-10, 16.00, officiële opening van de Jongkind&vrienden tentoonstelling van het Dordrechts Museum;
- 28-10, 20.15, Kunstmin, Opera Aria Gala;
- 29-10, 14.00, Inter Amicos, Cabaret Oud Krispijn;
- 1-11, 20.30, Movies, Cinefiliaal;
- 3-11, André Hazes in Bibelot;
- 4-11, 17.00, Pictura, opening Salon der Leden;
- 6-11, 19.30, The Movies, Filmclub The Movies vertoont.......;
- 8-11, 2.30, Movies, Cinefiliaal;
- 13-11, 19.00-21.30, Beursvloer bij garage Ames;
- 14-11, 19.30, Blauwe Kamer, Een robot als collega.


Vast een aankondiging: 24/25/26-11, feestweek van de 175 jarige Vereniging Dordrechts Museum.
Kijk, voor meer info, op www.dordrecht.net, www.centrumdordrecht.nl, www.dordtyart.nl (zeker voor 'Sense of Music', naast het bovenstaande ook op 6, 7 en 8 oktober!), www.themoviesdordrecht.nl, www.dordrechtsmuseum.nl, rondvaarten Barone. Lifestyle Dordrecht is Dordt op zijn sjiekst.
Do in Dordt heeft ook altijd een mooie selectie.

Vorige week had ik reünie van mijn oude 6de klas lagere school. In Milsbeek. Ik vind het opmerkelijk dat er toen iets tussen mensen ontstaan is dat er na 50 jaar nog steeds is. Heb er dus bijzonder van genoten. Een paar van mijn oud-klasgenoten hebben een levensvervulling als kunstenaar. Zij participeren ook in de organisatie van de jaarlijkse Keramisto, dé overzichtsmarkt van alles van enige betekenis op het gebied van Ceramiek in Plasmolen. Ik neem me elk jaar voor er te gaan kijken. Ook dit jaar heb ik dit evenement weer gemist.
Maar, een bevriend echtpaar, ook van de reünie, komt eind november Dordrecht bekijken. Om een aantal redenen leuk! Één ervan is dat ik weer eens op een rijtje moet zetten waarom een bezoek aan Dordt de moeite waard is. Dat leidt tot de conclusie dat ik beter een stadsgids, Tom natuurlijk in mijn geval, kan inhuren om het Dordtse verhaal te vertellen en laten zien. Buiten het directe centrum heb ik uiteraard Villa Augustus, het Energiehuis en Kunstmin aanbevolen. Volgens mij wordt het wel wat. Jammer dat het vaarseizoen dan al voorbij is. Een tochtje met de Barone's is immers de kers op de taart. Beter nog: de taart!

Het Jaarboek 1016 van de Historische Vereniging Oud-Dordrecht is binnen. Het onderwerp kende jullie al: 'Meesterlijk metselwerk, De Dordtse gevel (1584-1798)'. 1584 omdat vanaf dat jaar het metselaarsgilde het geveltype gebruikte als meesterproef. 1798 omdat het gilde dat jaar opgeheven werd. Van de oorspronkelijk meer dan 150 gevels zijn er nog ruim 60 over. Ook dit gaat de stadsgids haarfijn uitleggen aan mijn gasten.
Ik heb nog geen tijd gehad de inhoud van de ruim 140 pagina's jaarboek (met veel mooie illustraties) tot mij te nemen.

Onze bibliotheek heeft de laatste jaren verrassende bijeenkomsten, in de Blauwe Kamer.
In november is het #UPDATE topic ‘Een robot als collega’. Aan de ene kant kunnen robots ons leven makkelijker maken. Ze knappen vuil werk op of helpen ons met grote wiskundige uitdagingen. Maar aan de andere kant roept robotisering ook veel vragen op. Pikken robots straks nog meer banen in? En wat als ze slimmer worden dan mensen?
In deze #UPDATE schuiven robotontwikkelaars en filosofen aan om te praten over het effect van robotisering op ons werk.
Dinsdag 14 november in de Blauwe Kamer in Dordrecht. Wie niet kan: woensdag 8 november in Sliedrecht, donderdag 30 november in Barendrecht.

De hele maand november organiseert de Bibliotheek AanZet nog veel meer activiteiten rondom Robotica, in het kader van de landelijke leescampagne Nederland Leest.
Maak kennis met echte robots, leer programmeren of filosofeer mee over allerlei ethische vragen. Er is voor jong en oud heel veel te beleven. Het hele programma vindt u hier.

Dordts Kindertheater Marjolijn: Vos en Haas door TG Houtje Touwtje
Zondag 5 november a.s. om 15.00 uur in de Muziekzaal van De Munt, Munt 5 (Voorstraat Noord) Dordrecht.
De voorstelling is geschikt voor kinderen van 4-6 jaar.
Haas is wintermoe. Vos weet niet hoe hij haar kan troosten en is ten einde raad. Dan schiet hem iets te binnen om Haas op te vrolijken: hij geeft een feest, speciaal voor haar!
Met hoeveel mensen moet je eigenlijk feest vieren? Dat vraagt Vos zich af. Met zijn vieren? Of kan dat ook met zijn tweeën? En wat als je ongenode gasten krijgt? Hoe dan ook: dit feestje zal niet snel worden vergeten.
Een feest voor Haas is een speelse, interactieve voorstelling , vol spanning, humor en aanstekelijke liedjes, over vriendschap en verlangens. De poppen duiken op in en rondom een boekenkast. Deze pop-up bibliotheek is het vaste decor waarin Houtjetouwtje mooie verhalen vertelt. Zoals de verhalen van Vos en Haas van de beroemde kinderboekenschrijfster Sylvia Vanden Heede en illustrator The Tjong-Khing; beiden gehonoreerd met Gouden Uil en Gouden Penseel.
Kinderboekwinkel De Giraf doet mee: Rond de voorstelling staat er van Kinderboekwinkel De Giraf een verkooptafel met o.a. de erg leuke boeken van Vos en Haas. Pinnen is mogelijk! Kaarten zijn ook te koop bij Juffrouw Pollewop, De Giraf en Speelotheek Pip & Zo.

Ernstige kritiek was er binnen de redactie van de Stem van Oud Krispijn. Wat is er aan de hand? De selectie van de 5 mooiste puijen staan allemaal in de Binnenstad. Alsof er niets anders is in de stad. Krispijners, dat was me snel duidelijk, ga je ermee op de ziel staan. In de laatste editie dit jaar van deze Stem gaan er mensen hun hart over luchten. Dordrecht pas op: hier komen de Krispijners!

Op aangeven van een oude culturele bekende ga ik zondag 12 november naar 'In mijn hoofd' in Studio de Bakkerij in Rotterdam Noord.
Ik had er nog nooit van gehoord maar laat me, altijd weer, graag verrassen.

De Jasmijnrevolutie, de Egyptische Revolutie, Euromaidan: het is nu moeilijk voor te stellen dat de Russische Revolutie, precies een eeuw geleden, beloofde de laatste revolutie te zijn. Ondanks bolsjewistisch optimisme en dromen van gelijkheid bracht zij evengoed, net als andere opstanden, een angstaanjagende vernietiging van vrijheid, waarden en waarheid. Revoluties bleven volgen. Vragen over mens en maatschappij blijven onopgelost. Vanwaar revoluties? Welke machten bevrijden en welke onderdrukken? Wat leren we uit het feit dat de Franse Revolutie eindigde in een bloedbad, de Russische Revolutie verwerd tot totalitarisme, maar de Amerikaanse Revolutie succesvol was?
Op zaterdag 18 november brengt Nexus gezaghebbende denkers, politici, wetenschappers en ideologen van over de hele wereld bijeen voor een gezamenlijke zoektocht naar antwoorden, ideeën en argumenten. Wat voor vrijheidsbeweging wacht de 21e eeuw? En wie zijn de individuen die tegen gevestigde machten in durven denken, die wel in opstand komen? Waar halen zij die kracht vandaan? Wat zal de ware laatste revolutie zijn?

Nog meer genieten van klassiek muziek, luisteren met de geschiedenis van de klassieke muziek in je hoofd: www.musicadocet.nl.

En kijk even naar Art-Dordt op https://art-dordt.nl. Sjane de Haan en Ton Kraayeveld met en over hun werk op RTV Dordrecht.
Te zien op YouTube: Dordtse Dialogen met Sieglien Venloo en alle anderen.

Buiten Dordt:
- 10-11, 8.45-18.00, Schouwburg Rotterdam, Stadsmakerscongres 2017;
- 11-11, 20.30, Hotel Modern, Banaan en Oestermes;
- 12-11, 14.30, Studio De Bakkerij in Rotterdam, 'In mijn hoofd' door Debby Petter;
- 12-11, 20.15, De Doelen, Doelenkwartet;
- 18-11, Stopera, 9.30-16.00, Nexus conferentie, zie boven.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.