Drie ov-bedrijven maken kans op openbaarvervoerconcessie in Drechtsteden-Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

30 oktober 2017 door Hennie van der Zouw
Drie ov-bedrijven maken kans op openbaarvervoerconcessie in Drechtsteden-Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

DRECHTSTEDEN - De provincie Zuid-Holland heeft drie inschrijvingen ontvangen voor de openbaarvervoerconcessie Drechtsteden – Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (DAV). Inschrijvingen zijn ontvangen van Arriva, EBS en QBuzz. Naar verwachting maakt de provincie medio januari 2018 bekend welke vervoerder in de beoordeling het hoogst scoort en per 1 januari 2019 het openbaar vervoer in het gebied gaat verzorgen.

De nieuwe aanbesteding is voor de provincie een uitgelezen kans het openbaar vervoer in de regio zo in te richten dat het klaar is voor de toekomst. De aanbesteding biedt vervoerbedrijven ruimte om, binnen door de provincie gestelde kaders, met slimme oplossingen te komen en het openbaar vervoer naar eigen inzicht in te vullen. Op die manier wordt de aanwezige kennis en ervaring in de markt optimaal benut. De komende tijd zal duidelijk worden hoe het nieuwe ov-netwerk er precies uit komt te zien.

Snel en frequent combineren met kleinschalige oplossingen
In de aanbesteding is gevraagd om een openbaar vervoernetwerk met een stevige ruggengraat van snelle en frequente hoogwaardige bus- en treinverbindingen, waaronder de succesvolle MerwedeLingelijn, met goede voorzieningen bij de haltes. Gecombineerd met nieuwe, slimme, kleinschalige mobiliteitsoplossingen om ervoor te zorgen dat mensen zo goed mogelijk van deur tot deur kunnen reizen.

Maandag 30 oktober verliep de inschrijvingstermijn voor deze concessie. In hun bieding beschrijven de vervoerbedrijven hoe zij het openbaar vervoer in de regio DAV de komende jaren willen vormgeven. De komende tijd worden de inschrijvingen beoordeeld. De provincie sluit met de winnende vervoerder een contract voor de periode van december 2018 tot eind 2026, met twee keer de mogelijkheid tot verlenging. Voor de concessie DAV stelt de provincie jaarlijks een exploitatiebudget beschikbaar van circa 24 miljoen euro. Hier komen de reizigersopbrengsten, de verkoop van vervoerbewijzen, nog bij. In de huidige concessie is dat ongeveer eenzelfde bedrag.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.