SP fractie verlaat besloten vergadering over Regionale samenwerking

09 november 2017 door Hennie van der Zouw
SP fractie verlaat besloten vergadering over Regionale samenwerking

DORDRECHT - De leden van de SP fractie in de gemeenteraad van Dordrecht hebben de raadsbrede themabijeenkomst over regionale samenwerking verlaten na het afleggen van een korte verklaring.

"Op 1 november jongstleden ontvingen we de definitieve uitnodiging voor de thema-bijeenkomst. Hoewel deze over een puur politiek inhoudelijk onderwerp zou gaan, de toekomst van onze stad in de regionale samenwerking, bleek besloten te zijn hier een besloten bijeenkomst van te maken. Ook was het karakter van de bijeenkomst veranderd van een discussie tussen raadsleden in een sessie met bureau Berenschot, die in opdracht van het college onderzoek doet naar de efficiëntie van samenwerking in de regio. Als raadsleden mogen wij de input leveren voor Berenschot, waarover we niet in de openbaarheid mogen spreken, maar waaruit het door B&W ingehuurde Berenschot vrijelijk kan putten voor het onderbouwen van de door B&W gewenste conclusies.

Wij betreuren het dat een politieke discussie hiermee wordt gereduceerd tot een technocratisch-bureaucratisch efficiëntie vraagstuk. Ook is het vreemd om hierbij een bureau te betrekken dat in het verleden nauw betrokken was bij de totstandkoming van de GRD Drechtsteden, waardoor dus ook sprake is van een slager die het eigen vlees keurt.

Op 3 november zonden wij een mail aan al onze collega raadsleden, en tevens aan de griffie, waarin we aandrongen op openbaarheid. Géén van de andere partijen in de raad steunde onze oproep tot openbaarheid, of kwam zelfs maar met een reactie of argument waarom deze politieke discussie in de beslotenheid van de achterkamers plaats zou moeten vinden.

Wel kwam een snelle reactie van onze burgemeester, aan wie kennelijk verteld was dat besloten themabijeenkomsten de norm waren in onze raad. En dat terwijl alle elf thema bijeenkomsten deze raadsperiode tot nu toe openbaar waren, op twee uitzonderingen na, namelijk één over omgaan met agressie tegen raadsleden en één over integriteit. Wij nemen de burgemeester niets kwalijk, maar vinden het wel verbazingwekkend dat hij zo op het verkeerde been is gezet. Hierna hebben we nogmaals onze oproep aan de collega's om gewoon in het openbaar bijeen te komen herhaald. Helaas hebben we moeten constateren dat de andere fracties liever zonder pottekijkers praten over de toekomst van onze stad en onze burgers.

Wettelijk gezien bestaat de mogelijkheid besloten vergaderingen - niet zijnde officiële raadsvergaderingen - te houden. Als SP zijn wij van mening dat dit alleen moet gebeuren indien het onderwerp dat noodzakelijk maakt. Die noodzaak kunnen we bij de gedachtevorming over regionale samenwerking met de beste wil ter wereld niet ontdekken."

Namens de SP fractie Dordrecht
Ronald Portier

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.