De Jan Janssen van Dordrecht naar Zuid-Afrika

11 november 2017

DORDRECHT - De Jan Janssen agenda begint met aandacht voor activiteiten in Dordrecht rond de deportatie van Dordtse Joden.

Mijn Dordtse agenda:
- 11 en 12 november, ter nagedachtenis aan de eerste grote deportatie van Dordtse joden 75 jaar geleden, zie beneden;
- 13-11, 19.00-21.30, Beursvloer bij garage Ames;
- 14-11, 19.30, Blauwe Kamer, Een robot als collega;
- 15-11, 20.30, Movies, Cinefiliaal;
- 22-11, 20.00, Galerie De Compagnie, Stichting de Stad, Peter Künzli, Architectuur op reis: Zwitserland
- 24/25/26-11, feestweek van de 175 jarige Vereniging Dordrechts Museum;
- 29-11, Movies, Cinefiliaal
Kijk, voor meer info, op www.dordrecht.net, www.centrumdordrecht.nl. Do in Dordt heeft ook altijd een mooie selectie.

Ik ben 'even' bij vrienden op bezoek geweest, in Dordrecht-Zuid Afrika. Samen met Merlijn en Sonja, alle drie van de Stichting Dordrecht/Nederland-Dordrecht/Zuid Afrika. De site van onze Stichting is under construction. Wordt omgebouwd zodat ook onze vrienden en partners in Zuid Afrika er gebruik van kunnen gaan maken. Normaal zou ik jullie voor meer info naar deze site verwijzen, nu volsta ik met Facebook waar veel van ons bezoek op te vinden is.

Een filmpje uit 2015 is ook leuk.
Onze relatie met Dordrecht-Zuid Afrika gaat samen met de Stedenband tussen ons Dordrecht en de gemeente Emalahleni waar Dordrecht Zuid Afrika onderdeel van is. De Stichting Dordrecht-Dordrecht hier en de Foundation daar gaan helemaal over de relatie tussen deze twee. Ondernemerschap wordt gesteund door ons DOV. Jubal werkt met de Fieldband samen, hulp voor een tuinenproject (filmpje uit 2014) zorgt dat 500 gezinnen daar in hun tuinen groenten verbouwen, de Wilhelminakerk steunt kerken daar, ook in social projecten.

Maar onze reis had ook een paar mooie culturele delen: de Fieldband trat voor ons op, een bezoek aan de diensten van de Uniting Reformed Church en de RK Kerk levert altijd warm gezang op. Hoogteunt was een optreden van Evita Bezuidenhout/Dirk Uys in Durban. Een man neemt als vrouw de politiek in Zuid Afrika op de hak. Een geweldige performance die vergelijkbaar is met Gerrit Zalm als zijn zus Priscilla. We kregen een kado van de burgemeester, gemaakt door Emalahleni Crafters, van Nellie het 'Onvergeetlijke Resepte Dordrecht' en ''n Gids na die Slagvelde, Grafte en Monumente van die Anglo-Boereoorlog in Noordoos-Kaapland'.


Het was weer geweldig om met deze vrienden te zijn! Mocht je meer willen weten, neem dan even contact met me op. Vóór je mobiele telefoons of brillen weggooit, geef ze bij mij af. Dan zorgen wij dat ze in Dordrecht-Zuid Afrika goed terecht komen.

De activiteiten van de jubilerende Vereniging Dordrechts Museum staan op hun site. Voor leden van de vereniging, als je het nog niet bent wordt dan lid, is een speciaal jubileumboek samengesteld, 'Lang zal ze leven!'.

Zaterdag 25 november is de wereldwijd beroemde Franse illustrator en ontwerper Nathalie Lété voor één dag opnieuw ‘Queen of the Secret Garden’ bij Villa Augustus. In de Markt van het hotel/restaurant zal zij haar onlangs verschenen boek ‘Le Jardin Secret de Nathalie Lété’ signeren. Verder is er een selectie van haar andere werk te zien en te koop – van kinderspeelgoed tot sjaals – evenals illustraties uit ‘Le Jardin Secret’.

DordtLiterair en Vos & Van der Leer werken voor literaire activiteiten regelmatig samen. Ditmaal lukte het de boekhandel hoogleraar Frits van Oostrom met zijn nieuwe boek naar Dordrecht te lokken. We hopen dat deze briljante auteur uw interesse heeft.
Woensdag 22 november geeft Frits van Oostrom een lezing over zijn nieuw verschenen boek Nobel streven.
Rond 1372 kwam op het luisterrijke kasteel Santpoort Jan van Brederode ter wereld in de meest gezegende omstandigheden. Een kleine veertig jaar later sneuvelde hij roemloos, als ridderlijke huurling, in de fameuze Slag bij Azincourt. Nobel streven reconstrueert, als een historische detective, de loop van dit bizarre leven tot in verbluffende details.

75 jaar geleden werd de eerste grote groep Dordtse Joden gedeporteerd.
Zaterdag 11 en zondag 12 november staat Dordt stil bij de Dordtse Joodse medeburgers die onder het Nazi regime vermoord zijn.
Zaterdag is er van 14.00-16.00 een expositie te zien van de joodse kunstenares Marja de Lange. In de Wilhelminakerk.
Op zondag is er om 14.00 een programma op de Joodse begraafplaats die dan uiteraard ook open is. Van 17.00-19.00 is de hal van het Stadhuis open voor mensen die het monument dat hier staat willen bezoeken. Om 19.00 begint een gedachtenisbijeenkomst in de Grote Kerk.
De Dordtse Stichting Stolpersteine heeft inmiddels 86 herdenkingsstenen in het centrum geplaatst als eerbetoon aan omgebrachte stadsgenoten.

Anne Berk en Saskia Wijne geven zondag 19 november en zondag 26 november een rondleiding over het WG-terrein (=Wilhelmina Gasthuis) in Amsterdam. Van 13.00 tot 16.30. We lopen natuurlijk niet alleen over het terrein maar bezoek ateliers en hebben het over kunst.
Op zaterdag 9 december is er een bezoek aan het atelier van Linda Verkaaik in Nijkerk.
Meer info en opgeven als je meewil op: www.kunstnaderbekeken.nl

Dordtse Dialogen kwam met een nieuw interview toen ik in Zuid Afrika was. Het was een gesprek met Selim Tasgin. RTV Dordrecht zond het op 4 november uit. Gelukkig is het op YouTube terug te zien.

En kijk even naar Art-Dordt op https://art-dordt.nl. Sjane de Haan en Ton Kraayeveld met en over hun werk op RTV Dordrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.