CDA-kamerlid vraagt kabinet om Dordrecht als historische plaats zichtbaarder maken

14 november 2017
CDA-kamerlid vraagt kabinet om Dordrecht als historische plaats zichtbaarder maken

DORDRECHT - CDA kamerlid Michel Rog gaf maandag tijdens de behandeling van de begroting voor cultuur Dordtse historie in zijn toespraak een plek. Al eerder kwam Dordrecht langs in een toespraak van SGP-voorman Van der Staaij.

Ditmaal wordt de Dordtse Statenbijbel genoemd en de Vrije Statenvergadering, die in Dordrecht is verbonden elk jaar met 19 juli en het museum Hof van Nederland.

Overigens kreeg het kamerlid steun ook voor zijn voorstel om museumbezoek voor kinderen breder uit te leggen dan het Rijksmuseum. Dat is ook voor het Dordrechts Museum, museum Van Gijn en meer musea in de stad Dordrecht een belangrijk signaal. Het kabinet komt in februari 2018 met een actieplan!

Michel Rog zei:
Voorzitter, dit kabinet zet in op onze historie en waarden. Kinderen leren over onze geschiedenis, onze waarden en tradities.

Naast het Rijksmuseum bezoeken alle kinderen ook ons parlement en leren zij het ons volkslied, het Wilhelmus. De cultuurparagraaf van het Regeerakkoord sluit af met de ambitie dat dit kabinet gaat investeren in het zichtbaar maken en toegankelijk maken van historische plaatsen in het land die het verhaal vertellen van onze geschiedenis.

Denk daarbij aan de Unie van Utrecht, de eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht of de eikenhouten kist in het Catharijneconvent waarin de eerste Statenbijbel uit 1637 werd bewaard.

Voor het CDA is dit een belangrijk punt en wij vernemen graag van de minister hoe zij de zichtbaarheid van deze plaatsen gaat vergroten. En wij vernemen graag vanaf wanneer jongeren die de volwassenenleeftijd bereiken de nationale canon krijgen uitgereikt.

Tot zover het kamerlid Michel Rog. Hij woont in Haarlem en die stad is via de Vrije Statenvergadering met Dordrecht verbonden. Een afvaardiging uit Haarlem was ook bij de opening van het museum Hof van Nederland en tekende voor vrijheid van geloof en geweten na de Koning en Koningin.

Twaalf steden waren met hun stadsregering in 1572 naar Dordrecht gekomen en de namen zijn ook zichtbaar in het Hof van Nederland. De meest Dordtse andere plaats is Oudewater: Oud-Dordtenaar Pieter Verhoeve is er burgemeester.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.