Schilder Aert Schouman stevig op de kaart door succes 'Koninklijk paradijs'

15 september 2017
Schilder Aert Schouman stevig op de kaart door succes 'Koninklijk paradijs'

DORDRECHT - De tentoonstelling Een koninklijk paradijs – Aert Schouman en de verbeelding van de natuur loopt zondag 17 september ten einde. Meer dan 70.000 mensen hebben dan de tentoonstelling met de unieke kamerbeschildering uit Paleis Huis ten Bosch bezocht. Daarmee is het na Willem II – Kunstkoning de best bezochte tentoonstelling van het Dordrechts Museum tot nu toe. Het museum spreekt van een groot succes waarbij de Dordtse kunstenaar bij een breed publiek bekendheid heeft gekregen.

De directeur van het 175-jarige Dordrechts Museum, Peter Schoon, kijkt uiterst tevreden terug op de eerste grote tentoonstelling in het jubileumjaar. Een koninklijk paradijs werd in februari door koningin Maximá geopend en heeft zich in een grote belangstelling van pers en publiek mogen verheugen. Schoon: 'Het is zeer bijzonder dat een tentoonstelling over een onbekende kunstenaar als Aert Schouman uit de nog altijd wat onbeminde 18de eeuw zo succesvol is'. De kwaliteit van het werk van Schouman, de beste dierenschilder van zijn tijd, heeft daar zeker aan bijgedragen, maar vooral ook unieke koninklijke bruiklenen die niet eerder tentoongesteld zijn. Naast de complete kamerbeschildering van Willem V uit Huis ten Bosch behoren daartoe ook schilderijen uit de privécollectie van koning Willem-Alexander. Tot en met zondag 17 september is de kamerbeschildering nog één keer te bewonderen, voordat deze weer binnen de muren van het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima verdwijnt.

Grotere bekendheid
De tentoonstelling is niet alleen druk bezocht, maar werd ook hoog gewaardeerd. Bezoekers waren unaniem lovend over de kwaliteiten van Schouman en de sfeervolle inrichting. De catalogus over het leven en werk van Schouman is een nieuw standaardwerk te noemen en moest halverwege de tentoonstelling in herdruk gaan. ‘We konden Schouman met zijn beste werk tonen en hij heeft de waardering gekregen die hij verdient: Schouman kan nu met recht tot de beste en bekendste kunstenaars van zijn tijd worden gerekend’ aldus conservator Sander Paarlberg. Alle aandacht voor de kunstenaar heeft ook nieuwe gegevens en zelfs schenkingen opgeleverd. ‘Niet alleen is door het onderzoek voor de tentoonstelling en catalogus onze kennis van de kunstenaar enorm verrijkt, er is ook nieuw werk opgedoken en het museum heeft zelfs een schilderij en een penning van Schouman geschonken gekregen. Het heeft veel teweeg gebracht’, aldus Paarlberg.

Finissage
Op zondag 17 september wordt de tentoonstelling feestelijk afgesloten. Conservator Sander Paarlberg geeft om 14.30 uur een themarondleiding en neemt de bezoeker voor een laatste keer mee in de paradijselijke wereld van Aert Schouman vol planten, dieren, landschappen en vogels. Ook zijn er om 13.30 uur en 15.30 uur twee instaprondleidingen. Bij de instaprondleidingen is een kopje koffie of thee en een gratis poster van de tentoonstelling inbegrepen. Kaartjes voor alle rondleidingen kunt u kopen via de website van het Dordrechts Museum. De audiotour die bij de tentoonstelling hoort is die dag gratis en voor kinderen is het de laatste mogelijkheid om een vreemde vogel te maken.

Samenwerking
De expositie kwam mede tot stand dankzij de inbreng van de Koninklijke Verzamelingen Den Haag. Ook werkte het Dordrechts Museum voor Een koninklijk paradijs  samen het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Vogelbescherming Nederland, Rijksmuseum Twenthe en tal van museale en particuliere bruikleengevers in binnen- en buitenland.

Beeldcredit: Aert Schouman, De menagerie van prins Willem V, Behangsel met landschap en exotische vogels, olieverf op doek, 280,5 x 248,5 cm, Den Haag, Staat der Nederlanden/ Koninklijke Verzamelingen (Huis ten Bosch)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.