Onderzoek naar verbetering Museum 1940-1945

23 november 2017 door Hennie van der Zouw
Onderzoek naar verbetering Museum 1940-1945

DORDRECHT - Het Museum 1940-1945 in Dordrecht moet professioneler gaan werken en meer kwaliteit leveren. Het bestuur van het Museum gaat met een externe adviseur een studie doen naar de mogelijkheden van zo'n verbeterslag. Aan de hand van dit onderzoek kan de gemeente vervolgens een besluit nemen over de subsidie voor het museum in de komende jaren. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders besloten naar aanleiding van een adviesrapport dat is opgesteld door het NIOD, instituut voor oorlogs-, holocaust en genocidestudies.

Volgens het NIOD heeft Museum 1940-1945 zeker bestaansrecht, maar dan moet er wel wat gebeuren. Het is nu vooral een grote verzameling objecten, die zonder veel samenhang worden tentoongesteld. Het museum geeft te weinig achtergrondinformatie en betekenis bij de getoonde objecten. Het NIOD beveelt aan om een deel van de collectie af te stoten, en een ander deel in depot te houden. Het museum kan dan met wisselexposities minder objecten meer duiding geven. Daarmee kan het museum  ook meer educatieve betekenis krijgen. Het NIOD ziet zeker mogelijkheden in de huidige collectie, omdat die een aantal unieke voorwerpen bevat.

Toekomst
Het bestuur van het museum pleit al enige jaren voor uitbreiding, omdat het pand aan de Nieuwe haven te klein is voor de nog steeds groeiende collectie. Het college wil daar pas over spreken na het onderzoek naar de toekomst. Zo beveelt het NIOD aan om presentatie en depot te scheiden.

Voor het onderzoek naar de toekomst van Museum 1940-1945 stelt het college € 25.000 beschikbaar.

Klik hier voor het Adviesrapport van het NIOD.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.