In januari 2018 is het een halve eeuw geleden dat gemeente Dordrecht een landelijk novum kreeg: De tamelijk zelfstandige Culturele Raad

24 november 2017
In januari 2018 is het een halve eeuw geleden dat gemeente Dordrecht een landelijk novum kreeg: De tamelijk zelfstandige Culturele Raad

DORDRECHT - De stad Dordrecht beleeft op maandag 22 januari 2018 een cultureel historisch feit. Dan is het precies een halve eeuw geleden dat een bijzondere vorm van mee besturen begon. De Culturele Raad (CR) werd geïnstalleerd door burgemeester J.J. van der Lee en mocht zich tamelijk zelfstandig noemen binnen de gemeentelijke organisatie.

Landelijk was deze vorm van vergaande inspraak of medezeggenschap een novum. Vanuit andere steden kwam vaak bezoek om te kijken hoe op basis van de gemeentewet de gemeenteraad bevoegdheden had overgedragen aan de CR. 

Burgemeester J.J. van der Lee had bij zijn komst naar Dordrecht (in 1966) de opdracht meegedragen om voor een ruimere cultuur beleving in de stad te zorgen. Zijn kabinetschef Ton Delemarre werd secretaris van de CR en bleef dat de gehele tijd totdat de gemeenteraad vond dat het wel genoeg was met de culturele gemeenteraad op het Hof. Van der Lee had al in 1973 Dordrecht verlaten voor de burgemeesterspost van Eindhoven, maar hij bleef tot zijn dood wel verbonden met de stad en vooral de kunst en het Dordrechts Museum.

1980

De te krachtige politieke tegenwind - die het einde betekende van de CR - stak rond 1980 op, De CR had daarvoor al voor veel politieke discussie gezorgd en had veel aandacht in de media gekregen met dagblad De Dordtenaar voorop.

Dichter C.Buddingh' was er in 1968 ook  bij betrokken. Hij temperde wel de verwachtingen van de nieuwe commissie voor cultuur, zo blijkt uit de biografie van Wim Huijser - Dichter bij Dordt.

Citaat: ,,Ondanks zijn inzet ten behoeve van het culturele leven in Dordrecht stelde Buddingh' zich geen al te hoge doelen. Als vijf procent van de Dordtenaren zich met cultuur bezig hield, was het volgens hem een illusie om te denken dat het dankzij een Culturele Raad vijfentwintig procent kon worden. Zeven procent was al mooi."

Doelstelling:

Het bevorderen van het culturele leven in de gemeente Dordrecht en het uitvoeren van tal van taken op cultureel gebied

(tekst uit gemeente archief)

De Culturele Raad is ingesteld bij gemeenteraadsbesluit van 4 juli 1967, waarbij ook de eerste verordening op de Culturele Raad wordt vastgesteld. De installatie van de Culturele Raad door burgemeester mr. J.J. van der Lee vindt echter op 22 januari 1968 plaats.

Deze laatste datum kan worden aangemerkt als de datum waarop de Culturele Raad ook feitelijk van start gaat.
De Culturele Raad is een gemeentelijke bestuurscommissie (functionele raad) op grond van artikel 61 van de Gemeentewet en bestaat uit 15 leden. Hij heeft als doel het culturele leven in de gemeente Dordrecht te bevorderen. Hij probeert dit doel – binnen het cultuurterrein - te bereiken door: - Het bestuderen van vraagstukken. -


Het adviseren van het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad en culturele organisaties in de stad. -

Het uitoefenen van tal van bestuurlijke bevoegdheden waaronder: de verdeling van culturele subsidies; het organiseren van muziekfestivals, gemeenteconcerten, schoolvoorstellingen en beiaardconcerten; de toepassing van de zogenaamde 1%-kunstregeling voor overheidsgebouwen en de bestedingen uit het fonds stadsverfraaiing van de gemeente. –

Het uitvoeren of meewerken aan de uitvoering van gemeentelijke regelingen. - Het bevorderen van overleg en samenwerking en het onderhouden van contacten binnen en buiten de stad. - Het initiëren en uitvoeren van voorzieningen. - Het verrichten van organisatorische werkzaamheden. - Het verstrekken van informatie en voorlichting en het verlenen van bemiddeling.

De eerste voorzitter is de Dordtse architect ir. G. Gerritse en de enige ambtelijke secretaris gedurende de hele bestaansperiode van de Culturele Raad is mr. A.F.M. Delemarre.

De Culturele Raad heeft vanaf 1970 een afzonderlijke secretariaat - in de persoon van de ambtelijke secretaris en enige medewerkers - dat is ondergebracht in Hof 10; los van het bureau culturele zaken van de gemeentesecretarie

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.