Robert Klaassen met plan Groentuin Dordrecht Dordtenaar van de week en pluim van Kronkelaar

29 november 2017
Robert Klaassen met plan Groentuin Dordrecht Dordtenaar van de week en pluim van Kronkelaar

DORDRECHT -  Robert Klaassen kreeg vorige week veel politieke tegenwind in Dordrecht voor zijn plan om achter Refaja voor een moderne volkstuin te zorgen, een zogeheten Groentuind. Deze week kreeg zijn plan in de media een beter onthaald.

In de Stem van Dordt is hij Dordtenaar van de week om toe te lichten hoe je van voetbalveld naar groentuin kunt gaan. Hij reist daarvoor ook naar alle windstreken en heeft van andere overheden ook een steun in de rug gekregen.

De Dordtse politiek heeft voor zijn duurzaam plan nog niet de handen op elkaar gedaan alhoewel de partijen weten dat over bijna vier maanden de verkiezingen zijn.

Kronkelaar neemt vandaag in Dordt Centraal de raadsleden de maat en spreekt van  ‘Onbeschoft en stuitend gedrag van Dordtse raadsleden’, aldus de columnist. Hij vindt dat het tijd wordt dat de politiek niet alleen in woord maar ook in daad burgers serieus neemt.

“Stuurman aan wal” (zie altijd Dordt Centraal)

Als u in Dordrecht een leuk ideetje op de politieke agenda wilt zetten, dan raad ik u aan om daar nog even goed over na te denken.

Zoals overal hebben ook in Dordt de politici de mond vol van het luisteren naar de inwoners, maar erg veel meer dan luisteren hoeft u van hen niet te verwachten. Dat werd me vorige week pijnlijk duidelijk, toen het tweede zogeheten burgerinitiatief op een onbeschofte en stuitende manier met de grond gelijk werd gemaakt.


Een burgerinitiatief is dus zo’n ideetje dat u met hulp van 300 handtekeningen op de agenda van de gemeenteraad kunt krijgen. Eerder gebeurde dat met Leefwerf De Biesbosch, waarvan ik overigens ook vrees dat er niks van terecht komt. Vorige week kwamen twee mensen een plannetje toelichten om de velden van de opgeheven voetbalclub Amstelwijck te gebruiken als een grote volkstuin, waaruit 2.000 stadgenoten kunnen eten. Met nog wat fijne bijkomstigheden.


Ik weet niet hoe lang u uw door uzelf uitgenodigde gasten voor de deur laat staan alvorens ze binnen te laten, maar dat duurde hier al vijf kwartier. Eenmaal binnen bleken de raadsleden stuk voor stuk helemaal geen zin te hebben in het verhaal. Je kunt natuurlijk zeggen; “Een heel leuk idee, maar wij zien dat nu op deze plek niet zo zitten”.

Maar zelfs dat kreeg slechts een enkeling z’n strot uit. De initiatiefnemers kregen vooral verwijten dat ze een veel te vaag verhaal hadden. Nou waren de toelichters van de plannen ook niet zo handig door te reppen over louter tegenwerking van de ambtenarij. Maar helaas was dat wel waar.

Het businessplan, waar de raadsleden om vroegen, lag namelijk al weken bij de ambtenaren. De Vierde Macht gooide het echter in een la. En hoe vaag is het als je vraagt om de grond vijf jaar te mogen gebruiken en daar ook al ondernemers (boeren) voor klaar hebt staan?


Het wordt nog gekker; voor de grote volkstuin hoeft de gemeente niks te betalen. Alleen maar ja te zeggen. Maar dat zeggen ze dus niet. Stel je voor dat dat tuintje de plannen voor villawijk Dordtse Hout 2 doorkruist! Wethouder Jasper kwalificeerde het als een “mogelijk probleem”.

Zou het ook “mogelijk” zijn dat politici hun inwoners die met een plan komen, serieus nemen? Volgende week is er een herkansing. Ik acht het “mogelijk” dat ik dan ook weer even langs kom.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.