Club Bibelot grondlegger en journalist Cees J. Verschure (69) overleden

02 december 2017
Club Bibelot grondlegger en journalist Cees J. Verschure (69) overleden

DORDRECHT - De Dordtse journalist Cees J. Verschure is vrijdag op 69-jarige leeftijd overleden. Hij stond op 7 december 1967 aan de wieg van Club Bibelot, dat juist aanstaande donderdag in het energiehuis het 50-jarig bestaan herdenkt en feestelijk luister bij zet.. 

Bibelot is nu een stichting en vooral bekend als een veelzijdig poppodium en meer dan dat.

De geschiedenis van Bibelot begon in de tijd dat ook in Dordrecht bij kerken en buurthuizen rond 1965 instuiven kwamen om de jeugd in de eigen sfeer een verantwoorde vrije tijdsbesteding te geven. Zo heette dat toen.

Cees vond in de jaren zestig van de vorige eeuw met medeoprichtster Tonny Klarenaar dat er in Dordrecht te weinig te doen was voor de jongeren. De jeugd ging de stad uit naar Breda en Rotterdam Daar moest een antwoord op worden gevonden.

In een zijzaal van het toenmalige Karmelietenklooster aan de Slotemaker de Bruinestraat in Crabbehof mocht Bibelot beginnen.  Dat onderkomen kon in november 1968 worden verlaten toen de verhuizing mogelijk werd naar een eigen pand aan het Steegoversloot 34. Verschure was de voorzitter van de pioniersjaren. Tonny was als secretaris het vertrouwde adres van Club Bibelot.

De vereniging Club Bibelot noemde zich toen een societeit waar meer werd geboden dan een praatje en een pilsje. Ontspanning in de ruimste zin van het woord was in het tijdperk Verschure ook een sleutelwoord.  Ruim vierhonderd jongeren waren in de begintijd lid en de vereniging ontwikkelde zich op twee verdiepingen van het pand Steegoversloot 34.

Grondlegger Cees  kende Dordrecht ook goed als journalist van Dagblad De Dordtenaar, totdat hij in 1976 voorlichter werd van minister Jan Pronk op ontwikkelingssamenwerking. Een aantal jaren later keerde hij terug in de wereld van de journalistiek en ging werken voor de krant NRC/Handelsblad dat vandaag in een bericht zijn overlijden bekend maakte.

Verschure werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw het eerste erelid van Bibelot en bleef op de achtergrond zijn soos trouw. Donkere wolken kwamen er boven Bibelot te hangen toen de gemeente vond dat de soos maar even moest verhuizen naar elders voor de uitbreiding van de Rechtbank.

De mensen van Bibelot stonden toen pal voor hun belangen ook omdat zij vonden dat de gemeente te lang had gewacht met concrete plannen voor een andere locatie. De voorzitter van het eerste uur werd samen met advocaat Maarten Veldhuijzen adviseur van het Bibelot toen werd gestreden voor een ordelijke verhuizing van Steegoversloot naar de Wijnstraat.

De verhuizing van Bibelot naar de Bonifatiuskerk - een monument - beheerste ook jarenlang het locale nieuws, maar onder leiding van Cees Verschure werd niet alleen formeel maar juist ook informeel met het gemeentebestuur overlegt. Zo kon het bestuur vriendschappelijk omgaan met jeugd-wethouder Gerd Meelker. Hij kon rustig binnen lopen aan het Steegoversloot met zijn adviseurs zoals Jan Comijs en Willem van Leeuwen en werd ondanks alle berichtgeving als vriend ontvange. Tussendoor werd  om geen juridische rechten te verspelen er alles aan gedaan om de druk op de ketel te houden. Waar nodig zorgde de advocaat van Bibelot in de richting van de gemeente v oor sommaties om vooral zorgvuldig te blijven en de belangen van Bibelot goed af te wegen. In 1981 werd de kerk Bibelot.

In de loop van de tijd werd de vereniging van voorzitter Cees ook een stichting met nu het Energiehuis als huis.

De eerste voorzitter van Bibelot heeft in elk geval voor een jeugdclub gezorgd, die als enige uit de woelige jaren zestig van de vorige eeuw zich telkens kon aanpassen aan de tijd en een halve eeuw later nog bestaat. Aanstaande vrijdag zal er een speciale bijeenkomst zijn rondom het overlijden van Cees vanaf 14 uur in de Trinitatuskapel (Lutherse kerk).

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.