Burgemeesters van Dordrecht en Oudewater samen 16 mei 2018 op tour om betekenis van 19 juli 1572 op de kaart te zetten

03 december 2017
Burgemeesters van Dordrecht en Oudewater samen 16 mei 2018 op tour om betekenis van 19 juli 1572 op de kaart te zetten

DORDRECHT - De burgemeesters van Dordrecht en Oudewater gaan volgend jaar samen op 16 mei op tournee langs de Hollandse steden, die op 19 juli 1572 samen kwamen in een klooster in Dordrecht.

De inzet is op de betekenis van 19 juli 1572 verder op de kaart te zetten. Die datum kwam later in de geschiedenisboeken te staan als openingsdag van de eerste vrije statenvergadering.

Burgemeester van Oudewater, geboren Dordtenaar Pieter Verhoeve, kondigde zaterdagmorgen in het radioprogramma Studio De Witt de promotietour aan die hij met Wouter Kolff (Dordrecht) gaat ondernemen. Zij hebben daarover onlangs met elkaar gesproken op weg naar een conferentie van jonge burgemeesters op Texel. Onlangs werd ook in de Tweede Kamer ook al gesproken over de beteken is van 19 juli 1572.

Symbool

Voor oud-geschiedenisleraar Pieter Verhoeve staat 19 juli 1572 symbool voor een gigantische doorbraak in de tachtig jarige oorlog (1568-1648) tegen de Spaanse overheersers. ,,Het ging tot 1572 niet goed met de opstand tegen de Spanjaarden, tot dat onverwachts de watergeuzen Den Brielle innamen. Daarna kozen ook belangrijke steden voor de prins van Oranje tegen de Spanjaarden", zo legde Verhoeve in het programma van Ben Corino uit.

Hij gaf aan dat de twaalf belangrijke steden in Holland in Dordrecht echt iets besloten: ,,We gaan voor onszelf beginnen. We gaan een leger van de prins betalen. Dat was echt een revolutionair daad van de burgemeesters en steden van toen. Dordrecht paste in die tijd in een bepaalde ontwikkeling, die bezig was. Stel je voor dat nu twaalf burgemeesters zouden beslissen: We eren wel premier Mark Rutte, maar gaan geld steken in een leger dat tegen zijn overheersing gaat strijden."


Zijn gemeente nu, Oudewater, moest een zware prijs betalen voor de steun aan de opstand van de Hollandse steden. Op 7 augustus 1575 moordde een Spaans leger een deel van de bevolking van Oudewater uit.

,,Dat werd daarna altijd elk jaar herdacht en was het begin van een dodenherdenking zoals we die nu op 4 mei kennen."  Verhoeve vindt het historisch besef van groot belang ook om met elkaar te kunnen staan voor het algemeen belang.  In het radioprogramma mocht hij muziek uit kiezen en daarin was de hoofdlijn: " Er is altijd hoop."

Dat klonk door in het lied Halleluja van Leonard Cohen en bij een gospel uit de mond van Elvis.

Dordrecht wil ook graag 19 juli 1572 als nationaal historisch feit op de kaart zetten. In 2015 opende de Koning tijdens zijn bezoek aan de stad ook het museum Hof van Nederland, dat is ingericht in het voormalig Augustijnenklootser waarin de steden in de refter in 1572 samen kwamen. 

Pieter Verhoeve had tijdens een bezoek van de Koning aan Oudewater, toen 750 jaar stadsrechten werden gevierd, ook al aandacht gevraagd voor de inhoud van 1572.  De prins tekende toen voor vrijheid van geloof en vrijheid van geweten en daarvoor tekende Koning Willem-Alexander in 2015 weer in Dordrecht.

In Dordrecht wordt vanaf 2011 weer werk gemaakt van de betekenis van 19 juli 1572, zoals in het verleden tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw gebruikelijk was. Ineke Middag (directeur archief) en journalist Hans Berrevoets waren vanaf dat moment de aanjagers.

Inmiddels valt het verder aanjagen van de betekenis van 19 juli onder de regie van museumdirecteur Peter Schoon. Onder zijn paralu is een 19 juli commissie actief, die nadenkt over de mogelijkheden op 19 juli 2018 De commissie krijgt de wind in de rug door de aankondiging van de burgemeesterstoer op 16 mei 2018. ,,Hoe gaan jullie dat doen", zo vroeg presentator Ben Corino aan Pieter Verhoeve. ,,We rijden samen in de dienstauto van Dordrecht". Deze combinatie is ook historisch heel verantwoord aldus de burgemeester uit Oudewater.

Gemeente

,,Mijn gemeente is eigenlijk een Dordrecht in het klein. We delen drie belangrijke punten in de geschiedenis. Naast 19 juli 1572 werd in Oudewater geleerde Arminius geboren, die met een andere hoogleraar Gomarus zorgde voor de Dordtse Synode van 1618 en 1619. Johan de Witt uit Dordrecht had een gebied, een heerlijkheid, bij Oudewater. Dat was in zijn tijd gebruikelijk om als regent mee te tellen. De Witt mocht bij Oudewater ook jagen en vissen." Aldus de burgemeester van Oudewater.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.