Tweede bron GenX gevonden: Ook invloed op Dordts drinkwater

21 november 2017
Tweede bron GenX gevonden: Ook invloed op Dordts drinkwater

DORDRECHT - Vandaag heeft minister Cora van Nieuwenhuizen de Tweede Kamer geïnformeerd over de aanwezigheid van GenX-stoffen in het drinkwater in Nederland. GenX komt voor in het drinkwater van Evides Waterbedrijf, Oasen en Dunea. Een opvallende constatering in het rapport is dat er mogelijk ook andere GenX-bronnen van invloed zijn op het Dordtse drinkwater, waarschijnlijk uit Brabant. Rijkswaterstaat en de betrokken waterschappen Aa en Maas en De Dommel doen onderzoek om deze bron(nen) te achterhalen.

Evides Waterbedrijf en Rijkswaterstaat hebben metingen gedaan naar GenX in de Maas. Evides gebruikt naast grondwater ook Maaswater als bron om drinkwater van te maken voor Dordrecht. Uit de onderzoeken bleek een verhoogde waarde GenX aanwezig te zijn in de monding van de Dieze bij de Maas. De waterschappen Aa en Maas en De Dommel hebben vervolgens aanvullende metingen gedaan. Hierbij is GenX in rioolwaterzuiveringen gemeten bij Eindhoven en Aarle-Rixtel. De waterschappen en Rijkswaterstaat verfijnen de onderzoeken nu verder om zo de bron(nen) te achterhalen. Ook de Omgevingsdienst Zuid-Oost Brabant is betrokken bij het onderzoek. De uitkomsten worden begin 2018 verwacht.

Niet in het milieu
Het bestaan van mogelijke andere bronnen verandert niets aan het standpunt van het Dordtse college. Wethouder Rik van der Linden (Milieu): "Wij vonden en vinden dat GenX niet thuishoort in het milieu, en dus ook niet in oppervlaktewater en drinkwater. Ongeacht wat de bron is. Het is dus zaak eventuele andere bronnen die van invloed zijn op het Dordtse drinkwater snel op te sporen. Goed te weten dat deze onderzoeken al in gang zijn gezet."
Ook richting Chemours en DuPont verandert de inzet van de gemeente niet. "Onze inzet is en blijft gericht op het minimaliseren van de uitstoot van dergelijke stoffen."

Over drinkwater
Evides Waterbedrijf gebruikt als bron voor het drinkwater voor de inwoners van Dordrecht oppervlaktewater uit de Maas en diep grondwater uit bronnen op het Eiland van Dordrecht. In de Maas zijn – net als in de Beneden Merwede – ook GenX stoffen aangetroffen. Evides monitort de waterkwaliteit van bron tot kraan om te zorgen dat het drinkwater altijd van hoge, betrouwbare kwaliteit is en voldoet aan alle wettelijke normen en richtlijnen. Uit metingen blijkt dat de gehalten GenX in het drinkwater van Evides variëren tussen 0 en 10 nanogram per liter. De gezondheidskundige richtwaarde is door het RIVM vastgesteld 150 nanogram per liter. Het drinkwater in Dordrecht is dus veilig en betrouwbaar.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.