Twee kinderen uit Sterrenburg 50 jaar geleden door trein op overgang Oudendijk gegrepen

06 december 2017 door Hennie van der Zouw
Twee kinderen uit Sterrenburg 50 jaar geleden door trein op overgang Oudendijk gegrepen

DORDRECHT - Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat Dordrecht en de nieuwe wijk Sterrenburg werd opgeschrikt doordat een kind van negen jaar werd gegrepen door een trein. Dat gebeurde op de spoorwegovergang Oudendijk. Scholier Harry de Koff uit de Orionstraat  was het eerste slachtoffer.

Tien dagen later werd de acht-jarige Irma den Toom van de Poolsterhof gegrepen door de trein op de zelfde plek.   De Sterrrenburgers en de Dordtenaren  waren verslagen.  Ouders uit de wijk besloten om onmiddellijk een actiecomit'e in het leven te roepen om iets te doen aan de onveilige situatie.  De stad kreeg wel een nieuwe wijk, maar de overweg was niet aangepast aan de toename van het verkeer van alle leeftijden.  Volgens de normen was het een onbewaakte overweg, maar alleen lichten en bellen gaven een signaal af: er komt een trein.

Leen en Jannie Bozuwa waren als bewoners van de Eastonstraat met twee andere wijkbewoners, die gingen staan voor de veiligheid van alle Sterrenburgers en de kinderen in het bijzonder. De jeugd moest immers nog de overweg over om op school te kunnen komen.  De wijk telde nauwelijks 2200 inwoners, maar leek verder meer op een bouwput.

De tunnel tussen Sterrenburg en Crabbehof was er pas in 1973 en toen kwam ook station Dordrecht-Zuid. Burgemeester mr. J.J. van der Lee kon nog als conducteur het eerste fluitsignaal geven.

Om dat in augustus 1966 de eerste bewoners hun sleutel kregen van een huis in de Eddingtonweg, voelden veel mensen zich ook een pionier in de polder. De rampen op de overweg werden de eerste zwarte bladzijden nu vijftig jaar terug.  De gemeenteraad gaf ook snel het college opdracht de NS haast te dwingen om voor een beter beveiligde overweg te zorgen. Onder druk van de gemeenteraad en door de inzet an de ouders werd snel na 15 december een wachtdienst ingesteld door de marechaussee. Als dat niet was gedaan, dan hadden de ouders de overweg overgenomen.

Journalist Karlijn Goorts sprak voor In de Buurt/Dordrecht met de mensen van toen. Haar verhaal is te lezen op:

Lees hier verder.

Door Karlijn Goorts 5 december 2017.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.