D66 Dordrecht: 'Gelijke kansen voor ieder kind'

08 december 2017 door Hennie van der Zouw
D66 Dordrecht: 'Gelijke kansen voor ieder kind'

DORDRECHT - D66 Dordrecht vindt het onacceptabel dat kinderen die opgroeien in een gezin waar armoede heerst, op school gemiddeld slechter scoren dan hun leeftijdsgenootjes. Armoede dreigt mede daardoor erfelijk te worden, zo ontstaat een groeiende tweedeling. Die tweedeling wil D66 Dordrecht bestrijden door te investeren in kansengelijkheid. Het recent verschenen rapport Alle kinderen Kansrijk van de Kinderombudsman bewijst hoe noodzakelijk dat is.

De kinderombudsman heeft onderzocht hoe kinderen en jongeren door armoede belemmerd worden in hun ontwikkeling en in hoeverre de aanpak van gemeenten aansluit bij wat kinderen nodig hebben. Het huidige beleid richt zich vooral op het zorgen dat arme gezinnen voldoende spullen hebben, daarmee worden zichtbare symptomen van armoede bestreden, laat er geen misverstand over bestaan, dat is nodig. De harde conclusie van de kinderombudsman is echter ook dat het huidige beleid niet voldoet.

Kinderen worden op alle levensgebieden belemmerd in hun ontwikkeling. Zo kunnen kinderen op school vaak minder goed meekomen en dreigt daardoor uitsluiting. Ze schamen zich bijvoorbeeld als zij op school niet kunnen trakteren op een verjaardag of als zij door concentratieproblemen een toets niet goed maken. Ook de band tussen ouders en kinderen heeft te leiden onder armoede. Ouders zijn vaak gestrest doordat zij voortdurend de eindjes aan elkaar moeten knopen. Dat zorgt ervoor dat kinderen vaak niet de aandacht kunnen geven die zij verdienen.

D66 Dordrecht pleit in haar verkiezingsprogramma ‘Kansen Pakken’ voor het bestrijden van de zichtbare symptomen van armoede door te investeren in huiswerkbegeleiding voor ieder kind, investeringen in taal- en ontwikkelachterstanden en een Dordtse cultuurkaart die het gezinnen waar armoede heerst mogelijk maakt om het filmhuis, theater of museum te bezoeken. Daarnaast is de partij voorstander van een deltaplan schulden, dat alle Dordtenaren met schulden, de kans biedt daar via een maatwerkoplossing vanaf te komen. De partij wil zorg en ondersteuning in de nabijheid van inwoners aanbieden. Doorontwikkeling van de aanpak één gezin, één plan, één regisseur is daarbij nodig. Zodat problemen in het gezin, of deze nu te maken hebben met kinderen, participatie, schuldproblematiek of de fysieke en mentale gesteldheid, snel en in samenhang worden opgepakt. Maatwerk is daarbij volgens de partij noodzakelijk.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.