Ben Corino ontvangt pastoor Tjeerd Visser bij Studio De Witt

08 december 2017 door Hennie van der Zouw
Ben Corino ontvangt pastoor Tjeerd Visser bij Studio De Witt

DORDRECHT - Zaterdag 9 december ontvangt Ben Corino pastoor Tjeerd Visser bij Studio De Witt. Pastoor Tjeerd Visser van de Antonius kerk in Dordrecht en Vicaris-Generaal van het Bisdom Rotterdam werd geboren in Hoek van Holland. Op zijn derde jaar verhuisde hij naar Limburg. Noemt zich een Neo-katholiek, die zijn hervormde geloofsachtergrond inruilde voor het  katholicisme. Tjeerd woonde in een dorp waar de Rooms-Katholieke kerk, maar vooral de basisschool met dezelfde signatuur hem nadrukkelijk vormde. In een interview gaf hij aan  "Ja, vooral de school", zegt hij opgewekt. "Ik dronk het katholicisme als 't ware op". Hij was gebiologeerd door de rituelen, de mooie liturgie.'' Acht jaar lang was hij misdienaar, en op zijn negentiende liet hij zich, in de paasnacht, dopen.

Na de middelbare school ging hij geschiedenis studeren in Leiden. Deze studie stopte hij voortijdig om te kiezen voor een Theologie studie aan de -inmiddels opgeheven- Universiteit van Heerlen, dit leek de neofiet een mooie keuze.

Hij ging daarheen met de expliciete bedoeling om priester te worden. "In ons dorp hadden we een heel traditionele pastoor, een Gijsiaan. Dat was mijn beeld van een priester, wat wist ik nou helemaal?"

In Heerlen bleek iedereen behoorlijk vooruitstrevend te zijn. Hij was er niet van overtuigd dat dit was wat hij zocht. Hij verkaste naar Rolduc, bolwerk van katholiek conservatisme. Daar voelde hij zich aanvankelijk “als een vis in het water.”

"Rolduc beantwoordde volledig aan mijn beeld. Maar na een halfjaar sloeg ook hier de twijfel toe." Hij keek  om zich heen en ervoer er het wereldbeeld daar, als vreemd.ik kijken. De dag bestond uit kerkgang en studeren, je werd er niet opgeleid voor de wereld van vandaag. Er ontstond een gevoel dat er niks aan hem deugde, maar hij was toch niet van plan zich aan de geldende norm van Rolduc te conformeren. Op zoek naar een andere priesteropleiding, koos hij uiteindelijk voor Vronesteyn, convict van het relatief moderne bisdom Rotterdam.

Hier ronde hij zijn studie af om vervolgens op 27 jarige leeftijd tot priester te worden gewijd. In deze uitzending praat Ben Corino met Tjeerd Visser over de pastoor en mens Visser, zijn wereldbeeld en zijn priesterschap. Maar ook over zijn muziekkeuze die hij voor deze uitzending laat horen.

In het tweede uur aandacht voor de  actualiteiten uit Dordrecht en de Drechttsteden. Dichter van dienst is de Dordtse dichter Maria Ros.

Studio De Witt van 10.00 u - 12.00 u bij Drechtstad FM 95.7 (ether) 105.9 (kabel) Kanaal951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.

Foto: Wim van de Pol.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.