Sociale Dienst Drechtsteden zegt balies vaarwel

11 december 2017 door Hennie van der Zouw
Sociale Dienst Drechtsteden zegt balies vaarwel

DORDRECHT - Wie binnenloopt bij de Sociale Dienst Drechtsteden aan de Spuiboulevard in Dordrecht wordt vanaf vandaag niet meer vanachter een balie geholpen. De hal met balies is in de afgelopen weken vervangen door een gastvrije ontvangstruimte met informele zitjes en een koffiebar.

De vernieuwde inrichting sluit beter aan bij de nieuwe manier van werken van de sociale dienst. "De balies zorgden voor een te formele afstand. Terwijl onze dienstverlening niet  bureaucratisch is, maar gericht is op samen werken", licht directeur Yvonne Bieshaar toe. "We laten de ouderwetse overheid achter ons en vervangen die door eigentijdse en effectievere dienstverlening."

Het idee om de balies af te breken komt van medewerkers van de sociale dienst. "We hebben veel gesprekken met onze inwoners en met onze medewerkers gevoerd over hoe we de dienstverlening kunnen verbeteren", vertelt Bieshaar. "Daar is de nieuwe inrichting van de ontvangstruimte uit voort gekomen. We willen dat mensen zich op hun gemak voelen als ze bij ons langskomen. In een ontspannen setting is het veel makkelijker om samen over oplossingen na te denken."

De Sociale Dienst Drechtsteden werkt al enige tijd aan het vernieuwen van de dienstverlening. Zo kunnen sinds een half jaar veel aanvragen ook digitaal worden gedaan, bijvoorbeeld voor bijzondere bijstand of voor een keukentafelgesprek met een Wmo-consulent. "Maar voor advies over omgaan met schulden of hoe je weer snel een baan vindt, is een persoonlijk gesprek voor veel mensen juist fijner", legt Bieshaar uit. "Met de digitalisering van de dienstverlening hebben we een deel van ons werk efficiënter gemaakt, daardoor houden we aan de andere kant meer tijd over voor persoonlijke aandacht."

Inwoners kunnen van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur terecht in de nieuwe ontvangstruimte voor vragen over werk, bijstand, schuldhulpverlening of Wmo. Ze hebben de beschikking over een werkplek met gratis wifi of kunnen gebruik maken van een van de computers om informatie op te zoeken. Ook werkgevers en maatschappelijke organisaties kunnen de ruimte gebruiken als flexibele werkplek. Verse koffie wordt geserveerd door medewerkers met een verstandelijke beperking van stichting Philadelphia.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.