Werk, bid en bewonder titel van expositie 400 jaar Dordtse Synode in Dordrechts Museum

13 december 2017
Werk, bid en bewonder titel van expositie 400 jaar Dordtse Synode in Dordrechts Museum

DORDRECHT - ,,Werk, bid en bewonder".  Dat is de titel van een grote kunstexpositie, die op zaterdag 10 november 2018 wordt geopend in het Dordrechts Museum. De thema-tentoonstelling is onderdeel van het programma in Dordrecht rond de herdenking en viering van 400 jaar Synode van Dordrecht. De aanwezige professor uit Dordrecht en hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, Fred van Lieburg, zei zich ook een andere titel te kunnen voorstellen: ,,Bid, werk en bewonder".  In elk geval klonk in de zaal de naam van Ramses Shaffy, die in een song in 1971 de drie woorden in elk geval een prominente plek had gegeven.

De kerkelijke vergadering zette Dordrecht tot de dag van vandaag op de wereldkaart. Het thema werd woensdag onthuld inclusief een korte voorpresentatie op het witte doek van enkele pronkstukken die van elders komen om in het museum geëxposeerd te kunnen worden.

Dat werd woensdagmiddag in het Dordrechts Museum bekend toen het tweede boek van een nieuwe uitgave van de verslagen van de Synode van Dordrecht (1618-1619) werd gepresenteerd. Deskundigen uit acht landen hebben daaraan meegewerkt en er zijn nog tien boeken te gaan. Het project zal nog zeker zes jaar doorlopen na de afsluiting in 2019 van de Synode.

De nieuwe burgemeester, zoals hij werd genoemd, kreeg boek twee. Wouter Kolff nam daarna de gelegenheid te baat om met het studieboek in de hand zijn betrokkenheid bij de historie van Dordrecht te tonen. Hij noemde met name de geschiedenis van 1572 (eerste Vrije Statenvergadering) en 1618-1619 (Synode).

De hertaling van de teksten van toen ondersteunt vooral onderzoek, zo benadrukte kerkhistoricus prof. Herman Selderhuis. Namens de organisatie Refo 500 presenteerde hij de middag rondom het boekwerk in het museum. Vanaf 2009, toen in Dordt werd stil gestaan bij 500 jaar kerkhervormer Calvijn, wordt al met de stad samengewerkt. Adviseur van de gemeente Han Bakker speelt daarbij al negen jaar een rol van verbinder.

In de zogeheten acte zijn  teksten in verschillende talen te vinden:  Latijn, Frans en Duits zijn belangrijk om de acta en de brieven eromheen te kunnen lezen en onderzoeken.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.