Columnist Kronkelaar verwacht in Dordrecht nauwelijks nieuwe partijen in de politieke arena

13 december 2017

DORDRECHT -  De stad Dordrecht wordt zeker door twee columnisten op de voet gevolgd. Kronkelaar beschouwt de wereld volgens Kronkelaar in Dordt centraal. Hij beschouwt zich als stuurman aan wal, maar blijkt telkens bij veel in de politieke arena toeschouwer te zijn geweest.

In Dordrecht gaat het nu om: wie doet wel en wie doet niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018.

AD De Dordtenaar bracht op 13 december het nieuws, dat na 12 jaar oud-wethouder Harry Wagemakers stopt. Die mededeling hing al in de lucht, nadat Wagemakers enkele jaren geleden uit de fractie van Beter voor Dordt (BVD) was gestapt.

Ook is de vraag of voor 27 december duidelijk wordt of de PVV gaat meedoen. In steeds meer plaatsen blijkt de partij van Geert Wilders een kandidatenlijst te kunnen samen stellen.

Kronkelaar overziet op zijn eigen wijze het speelveld:

“Stuurman aan wal”

Al maandenlang wordt in Dordt gespeculeerd over de deelname van een groot aantal (nieuwe) partijen aan de raadsverkiezingen.

Dat kan in maart 2018 leiden tot een flink versnipperde gemeenteraad. De ene vindt dat interessant, de ander voorspelt een lastig bestuurbare stad. Waar de speculaties en verwachtingen op gebaseerd zijn is mij een raadsel, want buiten de PVV heb ik nog geen enkel signaal dat er ‘nieuwe’ partijen in Dordrecht gaan meedoen.


Zelfs het tegendeel komt mij ter ore. Het volgens opiniepeilingen steeds populairder worden Forum voor Democratie gaat in Dordt niet meedoen. DENK, dat in Dordt op basis van de laatste landelijke verkiezingsuitslag zeker zetels kan halen, kan geen geschikte kandidaten vinden. Ook de Partij voor de Dieren heeft liefhebbers gewogen en te licht bevonden en de Piratenpartij heeft een te smalle basis om op lokaal niveau een rol te kunnen spelen.


Het klimaat was (is?) eigenlijk nog het meest geschikt voor een nieuwe lokale partij, maar dan wel eentje met een ideologie. En dan bedoel ik inderdaad heel ouderwets een linkse of rechtse club. Dat je bij veel onderwerpen wéét hoe ze daarin (zullen) zitten, omdat ze zich sterk maken voor bijvoorbeeld lastenverlichting, sport, cultuur of een degelijke gemeentekas. Da’s eigenlijk mijn enige probleem met Beter voor Dordt en tal van andere lokalo’s; ze deinen mee op golven.


Wie niet meedoet aan populisme en cliëntelisme loopt veel stemmen mis. Lelijke dingen blijven roepen over Marokkanen levert bijvoorbeeld méér stemmen op dan een pleidooi voor een hechtere samenleving. Om die reden is en blijft de PVV groot. En kan in Dordrecht dus de grootste partij worden. Beter voor Dordt, al acht jaar de grootste, dankt namelijk minstens de helft van z’n zetels aan PVV-stemmers. Zoals menig andere lokale partij.


Het is niet zo dat lokale partijen het gedachtengoed van de PVV uitdragen, maar voor veel boze en teleurgestelde kiezers het enig alternatief waren. Het enig risico dat de PVV lokaal loopt, is dat de potentiële aanhang in de Dordtse leider niet het geluid van Meneer Geert herkent. Om die reden wordt bij die partij uiterst terughoudend omgegaan met vragen over deelname aan de verkiezingen, een Dordtse lijst of een lijsttrekker.


Kijk er dus ook niet van op, als hun grote grijze leider volgende week besluit om toch maar géén Dordts avontuur aan te gaan. Dan verandert er weinig in Dordt en misschien is dat helemaal niet zo erg…

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.