Kraanbaan en Biesboschhal voorgedragen als monument

19 december 2017 door Hennie van der Zouw
Kraanbaan en Biesboschhal voorgedragen als monument

DORDRECHT - Het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht wil op Stadswerven de kraanbaan en de Biesboschhal aanwijzen als gemeentelijk monument. Het college volgt daarbij het advies van de welstands- en monumentencommissie. Na een inspraakprocedure volgt het definitieve besluit over de monumentenstatus.

De kraanbaan en de Biesboschhal zijn –met de hellingbaan- de laatste zichtbare elementen van het verleden van Stadswerven als terrein van scheepswerven en fabrieken. De kraanbaan werd in 1933-1934 gebouwd door de Nederlandse Betonmaatschappij voor de overslag van kolen in opdracht van de Staatsmijnen. In 1947 werd de kraan overgenomen door de firma Goedhart voor het lossen van zand. In 1992 is de kraan verwijderd. De gemeente heeft de kraanbaan bewust opgenomen in het stedenbouwkundig ontwerp voor de nieuwe wijk Stadswerven.  In 2015 is de kraanbaan gerestaureerd. De gemeente ziet mogelijkheden voor horeca met uitzichtpunt op de kraanbaan.

DordtYart
De Biesboschhal is als machinefabriek van scheepswerf De Biesbosch gebouwd van 1949 tot 1951. Na het faillissement van de werf heeft de hal een tijd leeg gestaan. In 2012 is de hal gerestaureerd en verhuurd aan DordtYart, die ruimte geeft aan hedendaagse beeldende kunst. Het bestemmingsplan voor Stadswerven laat verschillende mogelijkheden open voor de definitieve bestemming.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.