Diederik Samsom boegbeeld energietransitie Drechtsteden

22 december 2017 door Hennie van der Zouw
Diederik Samsom boegbeeld energietransitie Drechtsteden

DRECHTSTEDEN - Woensdag 20 december 2017 is Diederik Samsom benoemd als voorzitter van de Programmaraad voor de Energiestrategie Drechtsteden. Daarmee wordt hij het boegbeeld van deze enorme energieopgave in de regio. De voormalige politicus verbindt zich voorlopig voor maximaal een jaar aan het project.

De doelstellingen van de Energiestrategie Drechtsteden zijn in lijn met het ambitieuze Klimaatakkoord van Parijs. Zo wil de regio in 2050 onder meer los zijn van aardgas en fossiele brandstoffen en flink besparen op energieverbruik. Alle energie die daarna nodig blijft, is duurzaam opgewekt.

“De Drechtsteden laten met deze aanpak zien dat ze het niet bij mooie ambities willen laten, maar echt werk willen maken van een energieneutrale regio. Ik vind het een eer om daaraan te mogen meewerken”, aldus Diederik Samsom.

Brede samenwerking
De regio Drechtsteden startte vorig jaar als een van de vijf pilotregio's in Nederland. In de tussentijd is er veel werk verzet. Bijna dertig bedrijven en organisaties haakten aan, waaronder corporaties, nutsbedrijven, het onderwijs, het bedrijfsleven, bewoners, waterschap Hollandse Delta, Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, het Rijk, provincie Zuid-Holland, individuele gemeenten in de Drechtsteden en de regio Drechtsteden.

Gezamenlijk stelden zij een energiestrategie op, waarin staat hoe de regio haar ambitieuze doelen wil bereiken.

Van pilot naar koploper
In augustus van dit jaar is de gezamenlijke strategie gepresenteerd, waarna is gewerkt aan een samenwerkingsovereenkomst en een agenda voor 2018. Beide worden begin februari ondertekend. "Het voorwerk is gedaan, we gaan nu echt aan de slag", aldus regionaal portefeuillehouder Duurzaamheid Jacqueline van Dongen. "We willen van pilotregio naar koploper."

Samsom sluit zich hier graag bij aan. “Van praten naar doen, dat moet ons devies zijn. Ik hoop dat de inwoners van de Drechtsteden zo snel mogelijk de vruchten gaan plukken van concrete projecten zoals zonnepanelen, laadpalen en isolatieprogramma’s."

Goed leven in de Drechtsteden
De Energiestrategie Drechtsteden is de innovatieve en ambitieuze visie op de toekomst van de energievoorziening. Hiermee laat de regio Drechtsteden zien dat zij de komende jaren prioriteit geeft aan goed wonen, goede bereikbaarheid en goed werken in de regio.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.