Merwe's oratorium vereniging (MOV) treedt in vervolg elk jaar op tweede kerstdag in museum op

26 december 2017
Merwe's oratorium vereniging (MOV) treedt in vervolg elk jaar op tweede kerstdag in museum op

DORDRECHT - In de Schoumanzaal van het Dordrechts Museum werd tweede kerstdag een nieuwe traditie geboren. Het bijna honderd jaar bestaande Merwe's Oratorium Vereniging (MOV) sloot de viering van 175 jaar vereniging Dordrechts Museum met een concert af.

Penningmeester van de vereniging John Reinders opende de uitvoering met de mededeling, dat MOV in het vervolg elk jaar op tweede kerstdag in het museum gaat optreden. ,,Museum en MOV zijn een mooie combinatie."

In het verleden trad altijd de Thuredrechts Cantorij  op in het museum op tweede kerstdag.Het koor was  in 1978 opgericht door Trudy Koelewijn.

Na haar vertrek in 2006 was Frans Huijts nog tot 2015 dirigent, maar toen bleek het draagvlak onder het koor te smal te zijn geworden.

Traditie

MOV en Dordrecht horen vanaf 1920 bijeen elkaar Het koor  heeft onder leiding van dirigent Patrick van der Linden ook een nog hogere niveau bereikt, dan waarmee het koor al een grote bekendheid geniet.

Met dertig leden, gezien de beperktere mogelijkheden van de Schoumanzaal, werd een aansprekende uitvoering gegeven. Een verrassing was de 12 jaar oude Thijs van der Linden, die enkele solo's zong.

(vooraankondiging)

De Vereniging Dordrechts Museum heeft in haar jubileumjaar een andere gerenommeerde Dordtse vereniging, en wel Merwe’s Oratorium Vereniging (MOV) uitgenodigd voor het traditionele Kerstconcert op tweede kerstdag. Het koor staat, zoals gebruikelijk, o.l.v. Patrick van der Linden en wordt begeleid door Olga Malkina aan de vleugel. De koorleden brengen een selectie van de mooiste Engelse Christmas Carols, bewerkt en gearrangeerd door David Willcocks en John Rutter, ten gehore en daarnaast zijn er enkele instrumentale verrassingen.

Merwe’s Oratorium Vereniging (MOV) viert in 2020 het 100-jarig bestaan. MOV staat bekend als koor van hoge kwaliteit dat traditie koestert en vernieuwing niet schuwt.
Zo voert MOV vrijwel tweejaarlijks de Matthäus Passion van Bach uit, en heeft het ook andere hoogtepunten uit de klassieke muziek in concerten gebracht: Het Requiem van Mozart, de Messiah van Händel, missen van Beethoven, Mozart en Schubert. Daarnaast zingt het koor regelmatig nieuwe of zelden uitgevoerde werken, zoals The Company of Heaven van Benjamin Britten en de Messe Solennelle van Berlioz. In 2016 bracht het koor als onderdeel van het project Beeldenstroom-Woordenstorm enkele werken van hedendaagse componisten als Gjeilo en Vasks ten gehore.

Op vrijdag 16 maart voert MOV de Matthäus Passion uit in de Antoniuskerk in Dordrecht. Voor deze uitvoering heeft het koor nog plaats voor enkele geoefende zangers. Belangstellenden kunnen zich melden via merwes.oratorium@hetnet.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.