Platform Dordtse kerken roept op tot respectvolle dialoog rond scheiding kerk en staat

26 december 2017
Platform Dordtse kerken roept op tot respectvolle dialoog rond scheiding kerk en staat

DORDRECHT -  De scheiding tussen Kerk en Staat is een algemeen aanvaard principe dat religieuze instellingen in Nederland en de Nederlandse Staat zich niet met elkaar bemoeien.

Zij hebben geen inhoudelijke en institutionele zeggenschap over elkaar.  Een respectvolle dialoog daarover verdient vooral een gesprek op de  juiste toonhoogte en de wil om te zoeken naar een goede balans tussen de verschillende zienswijzen.

Het Platform voor Dordtse kerken staat hiervoor open. Dit staat in een verklaring die is ondertekend door voorzitter Hans Berrevoets.

Het Platform is niet gelukkig over de communicatie rond het plan van de gemeente Dordrecht om stemlokalen in drie kerken  te sluiten.  De reactie geldt de brief van het college van 19 december aan de gemeenteraad.

De discussie (wel of geen stembureau in een kerk) is ons bekend en ook het daarbij aangevoerde argument (scheiding kerk en staat).

Het is voor ons de vraag of discussie en argument bij elkaar passen. Immers het stembureau houdt niet zitting in de kerk omdat het een kerk is, maar omdat een kerk ruimte heeft om te een stembureau in te richten.

Wanneer de vraag wordt gesteld of een stembureau wel of niet zitting kan houden in een kerk, dan lijkt ons leidend te zijn of de ruimte die een kerk aanbiedt nog steeds passend is voor dit doel. Nu kan het zo zijn dat de ruimten de genoemde kerken niet langer passend zijn.

Dan is het voor de burgerlijke gemeente zaak om uit te zien naar meer geschikte ruimten. Als de genoemde ruimten nog wel geschikt zijn, dan is het de vraag waarom er moet worden omgezien naar een andere locatie. We hebben de indruk dat er andere, niet genoemde argumenten spelen. Het lijkt ons goed die argumenten expliciet (uitgesproken) te laten worden.

Daarmee is de verhouding tussen de kerken en het openbaar bestuur gediend. We kunnen dan als kerken werken aan een duidelijk gemarkeerde en erkende plek in onze samenleving.

Dat past in het licht van onze Dordtse geschiedenis. Dordrecht is de stad van  19 juli 1572: de eerste Vrije Statenvergadering. Elk jaar stil staan bij vrijheid van geloof en vrijheid van geweten. De Koning tekende daarvoor als eerste toen hij het museum Hof van Nederland enkele jaren geleden opende.

Dat is en blijft een uitstekend uitgangspunt voor een echte dialoog, zodat een ieder zich ook gehoord voelt.  Als Platform staan we daar voor open en we rekenen ook op de gemeente Dordrecht en alle Dordtenaren.

Immers: Eenheid in verscheidenheid past bij het Dordrecht waarin we willen samen leven."

Foto: RoyalPhoto - Gert-Jan de Wit
Bijschrift: Koning Willem-Alexander met toenmalig burgemeester Brok

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.