Schaaksociëteit De Willige Dame bestaat 35 jaar

08 januari 2018 door Hennie van der Zouw
Schaaksociëteit De Willige Dame bestaat 35 jaar

DORDRECHT - Cor Paans, Aart Camijn en Harrie Snelders zullen nooit vermoed hebben, dat hun gezamenijke schaakpartijtjes in de huiskamer 35 jaar later nog steeds zouden worden voortgezet in de vorm van een heuse schaaksociëteit. Zij waren het die schaakvereniging "De Willige Dame" op 9 januari 1983 hebben opgericht. Over het ontstaan van de naam bestaat weliswaar tot op de huidige dag geen zekerheid, maar vast staat dat deze zeker niet serieus bedoeld was en meer uit joligheid gekozen werd, omdat het beestje nu eenmaal een naam moest hebben.

Poffertjessalon Visser in het centrum van Dordrecht werd vanaf januari 1988 de vertrouwde huiskamer van de Willige Dame. Een unieke plaats voor een schaaksoos en mogelijk gemaakt door het feit dat mede-eigenaar Jaap Mol zelf ook een verwoed schaker was. Er werden toen al twee competities van elk 15 ronden per jaar gespeeld en Jaap werd vele malen kampioen van de club. Andere kampioenen waren o.a. Jan de Heer, Nico van Bijlevelt, Hans Berrevoets, Joop de Jong, Jacques Hennekes, Marcel Pluymert en Kees van 't Hoff.

De Willige Dame is altijd een kleine vereniging geweest. Een schaaksoos behoort niet massaal te zijn. Gezelligheid en onderlinge vriendschap behoren altijd herkenbaar blijven. Natuurlijk bepaalde ook de beschikbare ruimte het maximale aantal leden en wedstrijden in eigen huis.

Voor de Willige Dame is het vanaf het begin altijd van groot sociaal belang geweest dat (nieuwe) leden zich thuis voelen bij de schaaksoos. Iedereen kent elkaar dus van naam en iedereen heeft tegen iedereen weleens gespeeld. Om die kans maximaal te maken is het ook traditie dat elk nieuw kampioenschap democratisch begint: Iedereen kan in de eerste ronde tegen iedereen loten. De op papier sterkste speler kan zo in de eerste ronde ook wel eens een wat zwakkere speler ontmoeten. (Op de foto hiernaast: Website beheerder Wim Platje)

Dat geeft verrassende partijen, verrassende uitslagen en soms verrassende ontmoetingen. Spelers van gelijke sterkte komen echter al snel weer tegenover elkaar te zitten en de sterksten komen doorgaans al vlot in de top van het klassement te staan. De spanning in de strijd om het kampioenschap neemt gaandeweg toe. Na elf van de vijftien ronden beginnen de play-offs. De nummer één speelt dan weer tegen de nummer twee in het klassement. Zo blijft de spanning vaak tot de laatste en vijftiende ronde gehandhaafd.

Sinds 1992 spelen er ook drie teams van De Willige Dame mee in de diverse competities van de Rotterdamse Schaakbond (RSB) tegen teams van andere verenigingen. Zelfs lukte het het eerste team van De Willige Dame om enige malen kampioen van de hoogste RSB-klasse te worden en daardoor te promoveren naar de landelijke competitie in de derde klasse van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB). Momenteel speelt het eerste achttal weer promotieklasse RSB.
Het tweede team speelt in de derde klasse en er speelt een viertal in de tweede divisie van de RSB-vietallencompetitie.

Doordat Vissers' Poffertjessalon werd verkocht aan een nieuwe eigenaar zag De Willige Dame zich geplaatst voor een dilemma: er moest in het centrum van Dordrecht een nieuw, betaalbaar onderkomen worden gezocht. Dat werd gelukkig gevonden en doordat vrijwel alle leden zich uitspraken voor het voortbestaan van de soos speelt De Willige Dame sinds september 2016 in de Trinitatis-kapel en de zaaltjes ernaast in de Vriesestraat en derhalve nog steeds in het hart van de oudste stad van Holland. De vereniging wordt daarbij ondersteund door een aantal interne- en externe sponsors.

Hoewel de meeste schakers mannen zijn is het zeker een sport waarin ook dames zich duchtig kunnen weren. Bij De Willige Dame zijn de laatste drie kampioenschappen in de "Trinitatisperiode" zelfs door dames behaald. Naomi Snikkers, (zie foto hierboven) die overigens ook in de "Vissertijd" van de soos reeds enige malen kampioene was en haar zus Tabitha lieten de afgelopen drie competities alle heren achter zich.

Van de leden van het eerste uur is alleen Cor Paans (zie foto hiernaast) nog verbonden aan De Willige Dame. Sinds het begin is hij al praeses van en belangrijkste drijvende kracht achter deze in Nederland unieke schaaksociëteit! Tegenwoordig wordt hij geassisteerd door secretaris en websitebeheerder Wim Platje en penningmeester Rob Truyens.

De Willige Dame kan zeker nog leden gebruiken! Zie hiervoor de informatie op www.dewilligedame.nl. Daar wordt ook wekelijks op (bijna) literaire wijze verslag gedaan het wel en wee van de sociëteit en gaat het lang niet altijd over schaken alleen. Tevens kan men zich op de website inschrijven voor de wekelijkse nieuwsbrief om zo op de hoogte te blijven van alles wat er bij De Willige Dame (schaak)speelt.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.