Vrijwillige maatjes gezocht voor mensen met dementie

10 januari 2018 door Hennie van der Zouw
Vrijwillige maatjes gezocht voor mensen met dementie

DORDRECHT - Wanneer dementie grip krijgt op je leven, verandert er veel. Ingrijpend en verwarrend voor zowel degene met dementie als voor de partners en mantelzorgers. De wereld om hen heen wordt steeds kleiner. Soms voelt thuis nog als de enige veilige plek, maar dat vergroot de eenzaamheid. Daarom zoekt Het Spectrum vrijwilligers die op bezoek gaan bij thuiswonende medemens met een beginnende vorm van dementie.

“Vaak durven mensen met dementie wel met een maatje de drempel over en komen ze eindelijk weer buiten. Voor anderen is het al fijn als iemand gewoon langskomt voor een kop koffie en een kletspraatje. We zoeken echte maatjes die onze cliënten helpen bij het doorbreken van de dagelijkse sleur”, vertelt Manon van Putten, dagbestedingscoach van Het Spectrum.

Dankbaar
Zij merkt dat er een groeiende behoefte is aan maatjes. “Mensen met beginnende dementie die nog thuis wonen vinden het vaak eng om zelf nieuwe contacten te maken omdat hun leven al zo snel verandert. Alles is voor hen onzeker. Wat ooit vanzelfsprekend was, is dat niet meer. Wij kunnen hen helpen toch zo’n bezoekmaatje te vinden. Iemand die op geregelde tijden langskomt om je verhaal aan te horen, ook al vertel je het meerdere keren. Of die een wandeling met je maakt, een spelletje doet of met je samen naar de winkels gaat.”

Het klinkt als een kleine moeite, maar kan toch ook voor de vrijwilliger een eerste keer spannend zijn. Manon van Putten: “Maar je krijgt er zoveel dankbaarheid en waardering voor terug. Het is wel belangrijk dat er een klik is tussen cliënt en vrijwilliger. Daarom hebben we eerst gesprekken met zowel de cliënt als de mogelijke vrijwilliger om te kijken of er raakvlakken zijn en wat de wensen en mogelijkheden zijn van de cliënt. De vrijwilliger moet ook wel geduld en begrip voor de problematiek kunnen hebben. Daarom kunnen ze, indien gewenst, een aantal keer meelopen in een ontmoetingscentrum voor mensen met beginnende dementie om ervaring op te doen.”

Begeleiding
Na een gezamenlijke kennismaking begeleiden Manon van Putten en haar collega’s de vrijwilligers zeker nog. “We geven hen meer informatie over de ziekte en omgangstips. De eerste keer gaan we ook mee en tijdens de opstartfase hebben we wekelijks contact om daarna de vrijwilliger te laten groeien naar meer zelfstandigheid in het contact met de cliënt.” 

De vrijwilligers kun in overleg met de cliënt en eventueel diens partner zelf bepalen wanneer zij op bezoek gaan. “Het liefst willen we dat vrijwilligers wekelijks enkele uren beschikbaar zijn, al is het zeker niet de bedoeling dat zij hele dagen bij iemand zijn. Daarom begeleiden we de vrijwilligers ook in het bewaken van hun grenzen. Wat doe je als vrijwilliger wel en wat niet en welke tijd kun je ervoor vrijmaken. Zij zijn er bijvoorbeeld niet om huishoudelijke taken te verrichten, maar juist voor het contact met elkaar.”

Luisterend oor
Manon van Putten merkt dat de mantelzorgers, vaak een partner, het eveneens fijn vindt wanneer een vrijwilliger langskomt. “Zij kunnen dan ook hun verhaal kwijt en even ontspannen. De boog kan niet altijd gespannen zijn en blijven, ook mantelzorgers hebben af en toe even een moment rust nodig om het langer vol te kunnen houden.”

Wie als vrijwillig maatje mensen met dementie wil bezoeken, kan contact opnemen met Manon van Putten. Zij is bereikbaar op dinsdag, woensdag en vrijdag via telefoonnummer 078 617 23 33 en via het mailadres m.v.putten@hetspectrum.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.