College wil Skaeve Huse in de gemeente neerzetten

12 april 2017
College wil Skaeve Huse in de gemeente neerzetten

DORDRECHT - Het college van burgemeester en wethouders wil in Dordrecht een aantal Skaeve Huse neerzetten. Deze zeer sobere wooneenheden zijn bedoeld voor langdurig verslaafde mensen die op straat slapen en zorg mijden, mensen die hun huis uit zijn gezet vanwege (extreme) overlast en zorgcliënten die niet in een groep passen. Het college denkt aan maximaal vijf Skaeve Huse, die op minimaal 100 meter van andere woningen en voorzieningen als scholen staan. Het college stelt dit voor aan de gemeenteraad.

Het idee van Skaeve Huse (letterlijk rare huizen) komt uit Denemarken. Inmiddels zijn er al diverse steden in Nederland met deze woonvorm hebben, waaronder Amsterdam, Tilburg, Arnhem en Hilversum. De ervaringen van de bewoners, de zorginstellingen en de omgeving zijn over het algemene positief. In Dordrecht is de roep om Skaeve Huse naar voren gekomen naar aanleiding van de misstanden onder de Zwijndrechtsebrug, een verzamelplaats voor dak- en thuislozen.

Aanpak
Dordrecht kent al veel woon- en zorgvoorzieningen voor kwetsbare groepen in de samenleving, waaronder dag- en nachtopvang en beschermd wonen. Toch komen zorgverleners en  college tot de conclusie dat er mensen zijn die in geen van deze woonvormen goed op hun plaats zijn. Als de gemeenteraad met het voorstel voor Skaeve Huse  instemt, komt er een zorgvuldig plan van aanpak. Belangrijk onderdeel daarvan is de keuze van een locatie. Het idee is dat de bewoners niet te geïsoleerd wonen en bijvoorbeeld niet te ver van winkels. Aan de andere kant wil het college dat de Skaeve Huse niet te dicht bij woningen en scholen staan.

De ontwikkeling van Skaeve Huse is onderdeel van de totale opgave 'Thuis in de wijk', waarbij de gemeente werkt aan een nog beter passend aanbod van woon- en zorgvoorzieningen voor kwetsbare groepen in de wijken. Daarbij gaat het zowel om ouderen die langer thuis blijven wonen als om mensen met een verstandelijke beperking, psychiatrische of verslavings- of psychosociale problemen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.